back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Šanje: Bešlić treba reći što je urađeno po preporukama federalne revizije

Prošlo je skoro godinu dana od negativne ocjene financija Grada Mostara za 2015. godinu koje je na osnovu revizije, poslije zahtjeva Naše stranke, dao Ured za revizije institucija u Federaciji BiH. Tim povodom oglasio se Marinko Šanje iz Naše stranke koji smatra da bi gradska administracija prioritetno trebala obavijestiti javnost što je učinila po pitanju preporuka Ureda za revizije iskazanih u Izvještaju o financijskoj reviziji.

„Sama činjenica da je revizorsko mišljenje negativno morala bi polučiti ozbiljne sankcije, podnošenje ostavki i slične mjere, ali pošto je to u ovoj sredini neodgovornosti i političke zapuštenosti, jer nema Gradskog vijeća, a samim time niti ozbiljnog zakonodavnog korektiva i nadzora izvršnoj vlasti, tražimo od gradonačelnika da javnosti priopći što je urađeno po pitanju nalaza revizije. Konkretno, temelj za izražavanje negativnog mišljenja sastoji se od sedam točaka, a revizija je sažela i trideset preporuka koje je bilo neophodno primjeniti”, rekao je Marinko Šanje.

Naša stranka traži jasno očitovanje gradskih vlasti po pitanju učinjenog na osnovu revizijskog mišljenja za 2015. godinu, ali traži stav i viših razina vlasti.

„Revizija Budžeta Grada Mostara iz 2015. godine nosi značajan materijal i za neke druge javne institucije koje u našem pravnom sustavu propituju odgovornost izabranih zvaničnika i državnih službenika te zakonitost njihovog poslovanja. Ukoliko se gradske vlasti ne oglase, preko našeg zastupnika zatražićemo da o financijskom poslovanju Grada Mostara da mišljenje i federalno Ministarstvo financija i nadležna komisija u Parlamentu FBiH”, dodao je Šanje.

Prvi.tv

Najave i promocije

Related news