back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Početak radova na izgradnji obaloutvrde na rijeci Neretvi

Svidnim zadovoljstvom popratili su Čapljinci početak radova na izgradnji obaloutvrde na rijeci Neretvi u Čapljini.

Govoreći o projektu čija je realizacija počela Željko Ostojić voditelj Odjela zaštite od štetnog djelovanja voda Agencije za vodno područje Mostar, kaže: – Što se tiče aktivnosti Agencije, u razdoblju ljetne građevne sezone nastavljamo prema planu i programu aktivnosti na području općina u cilju zaštite, sanacije obala i sprječavanja daljih erozionih procesa. Ove godine na red je došlo područje gradskog dijela Čapljine, između Novog i Starog mosta, a radi se o desnoj obali. Jedan dio sanacije je urađen prije četiri godine, između Novog mosta i hotela Mogorjelo, a sad nastavljamo uzvodno do Starog mosta. Pokušat ćemo utvrditi obalu bolje nego što je bila, djelomično je tu nekada bila izgrađena obaloutvrda, na mjestima je dobro ugrožena, nema je nikako, a šetnicu ćemo pokušati kroz projektnu dokumentaciju proširiti i nastaviti s postojećom šetnicom sve do Starog mosta, kaže Ostojić.

Što se tiče rokova završetka radova Ostojić, naglašava: – U razdoblju od dva mjeseca sve bi trebalo biti gotovo. Kao krajnji rok mi smo stavili 90 dana, ali ako ne bude nepredviđenih problema posao će biti gotov i puno prije.

Nikola Cvitanović, voditelj radilišta tvrtke Perutina, koja je izvođač radova kaže: – Radovi su počeli bez problema. Kako sada stvari stoje, posao bi mogao biti gotov puno prije roka. Rok je duži zbog zemljanih radova koji su nepredvidivi i ovise o vremenskim uvjetima. Smisao radova je zaštita obale od erozije, kamenom oblogom koja će sprečavati udarne valove i štetna djelovanja rijeke. Sve skupa bi lijepo trebalo izgledati, a najvjerojatnije će se odraditi neki završni sloj o trošku izviđača. Riječ je o domaćoj tvrtki koja je zainteresirana da bude što ljepše, kaže Cvitanović. S radovima je krenula i mašta Čapljinaca koji sve to prate i nadziru. Prema toj mašti na dijelu nasipa uz samu rijeku trebalo bi postaviti klupe, a sa sadašnje šetnice “spustiti” stepenice do donje razine utvrde i sl.

Uglavnom, ukoliko se od obaloutvrde uspije napraviti jedna neprekinuta cjelina, Čapljina će dobiti jedan posve novi prostor za šetnju i odmor.

Večernji.ba

Najave i promocije

Related news