back to top
26.8 C
Čapljina
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

U Mostaru potpomognutom oplodnjom rođene četiri bebe, očekuje se još desetak

U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, jučer je u prostorijama SKB-a Mostar održana javna rasprava o nacrtu Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, piše Večernji list BiH.

Dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra za analitiku, planiranje i upravljanje resursima u zdravstvu, prisutne je upoznala s nacrtom zakona, istaknuvši kako je na izradi teksta radila stručna skupina liječnika iz Federacije BiH.

Liječenje neplodnosti

Bilo je više pokušaja donošenja Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Zakon je bio u proceduri u formi nacrta i u konačnici u formi prijedloga nije prihvaćen u Parlamentu FBiH, tako da smo u tom trenutku ostali bez zakonskog rješenja – kazala je dr. Bera. Dodala je kako je u RS-u to pitanje riješeno određenim propisima koji nisu zakonski riješeni, međutim, donošenje tog zakona u FBiH trebalo bi donijeti cjelovito riješenje i potpuno obuhvatiti tu oblast kako je to uređeno u zemljama okruženja i EU.

Jedino što nam preostaje je čekati i vidjeti kako će se dalje to pitanje odvijati, a očekujemo i kako ćemo uskoro imati zakon usvojen u Parlamentu FBiH. Nacrt ovog zakona definiran je tako da tretira liječenje neplodnosti koju je Svjetska zdravstvena organizacija definirala kao bolest.

Dr. Bera kazala je kako je osnovni postupak biomedicinski potpomognute oplodnje liječenja neplodnosti rođenje zdravog djeteta uz zaštitu zdravlja majke, što je i osnovni stav nacrta ovog zakona. Definira i sustav u kojem se obavlja liječenje, što podrazumijeva zdravstvene ustanove koje imaju ovlasti koje daje Federalno ministarstvo zdravstva s rokom od pet godina.

Definirana je i dobna granica žene na 42 godine, s tim što se u iznimnim slučajevima, temeljem određenih kriterija, može dopustiti i ako je žena iznad te dobi, a broj postupaka su tri intrauterine inseminacije i pet postupaka in vitro oplodnje, s tim da dva od tri postupaka moraju biti u prirodnom ciklusu – kazala je dr. Bera.

Borba protiv vjetrenjača

Prim. dr. Senad Sarić iz poliklinika Arbor Vitae bavi se reproduktivnom medicinom od 2000. godine. Jučer je na skupu kazao kako je do sada mnogo beba došlo na svijet u Mostaru i ovoj županiji. U Mostaru je začeta i rođena prva beba već u veljači. Od tada su rođene četiri, a sada ih očekujemo još desetak – kazao je Šarić. Dodao je kako se već dugo očekuje donošenje ovog zakona.

Kao liječnik koji se bavi reproduktivnom medicinom, više puta sam isticao kako je to borba nas liječnika koji se bave ovom problematikom zajedno s parovima kao “donkihotska borba protiv vjetrenjača” – kazao je dr. Sarić.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news