20.6 C
Čapljina
Četvrtak, 29 veljače, 2024

Izložba slika čapljinskih umjetnika

Izložbom slika troje mladih autora Jelene Grgić , Trpimira Grgića te Ernesta Markote koji žive i rade u Hercegovini (Čapljini), službeno je počela Međunarodna likovna kolonija „Planinski krajolik“ koju 37. godinu zaredom, u povodu Dana općine Kiseljak, organizira kiseljačka podružnica HKD „Napredak“.

Slike Jelene i Trpimira Grgića, bračnog para kojeg je povezala umjetnost te Ernesta Markote, većinom povezuje kolorit u izložbeni paviljon Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ unijele su „Svjetlost juga“ . Već na otvorenju izložbe oplemenjeni motivima juga u njima su uživali brojni Kiseljačani, a događaj je službeno otvorio Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik općine Kiseljak i pokrovitelj izložbe.

O slikama i izložbi govorila je akademska slikarica Ivana Ribičić, a likovnu kritiku napisala je povjesničarka umjetnosti Ana Filipović, dok je autore publici predstavio voditelj „napretkove“ podružnice u Kiseljaku Ivo Miro Jović. Naglasio je pri tom kako je riječ o mladim autorima iza kojih je mnoštvo pojedinačnih i skupnih izložbi, dok je pred njima blistava karijera. Zajedničko im je da su diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, kao i činjenica da korijene vuku ili su životom vezani uz Hercegovinu.

Na pozivu da izlažu u Kiseljaku domaćinima i organizatorima ali i kiseljačkoj publici obratio  se Trpimir Grgić, jedan od autora. Izložbom „Svjetlost juga“ službeno je počela 37. Međunarodna likovna kolonija „Planinski krajolik“. Ove godine u njezinom radu sudjeluje 20-ak autora iz različitih krajeva BiH; Mostara, Čapljine, Sarajeva, Kaknja, Zenice, Tuzle i Travnika, potom iz Republike Hrvatske: Zagreba, Krapine i Karlovca, te Republike Srbije: Subotice i Zrenjanina.

Dnevnik.ba

Najave i promocije

Related news