back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Samo jedna tvrtka iz BiH aplicirala za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići

Jučer su u Mostaru, u sjedištu Javnog poduzeća Autoceste FBiH, otvorene pristigle ponude građevinskih firmi za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, poddionica Počitelj – Zvirovići.

Očekivala se zaoštrena konkurencija građevinskih firmi za ovaj posao vrijedan (okvirno) 200 milijuna KM, no niko nije očekivao takav interes: prijavilo se naime čak deset firmi s pojedinačnom ili zajedničkom ponudom u okviru konzorcija. Dvije odvojene ponude pristigle su iz Kine i Turske a jedna iz BiH i Austrije, iz konzorcija Euro-asfalta i Strabaga.

Ponude su poslali: China Gezhouba Group Company Limited (Kina), Strabag AG i Euro-Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi i Ticaret A.S. (Turska), Fernas & Ozgun Insaat (Turska), te konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd (Azerbejdžan i Kina).

Nakon otvaranja ponuda,komisija za natječaj JP Autoceste FBiH će detaljno provjeriti prateću dokumentaciju, te potom izabrati izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor, najverojatnije u roku od dvadesetak dana, pod uvjetom da ne bude žalbi.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 200 milijuna KM, novac je već osiguran iz kredita Europske investicijske banke (EIB).

Prema neslužbenim informacijama „Slobodne Bosne“ bitka će se voditi između dvije pristigle ponude koje ne izlaze iz okvira procijenjene vrijednosti radova. Riječ je o ponudi Kineza i Azerbejdžanaca iza kojih stoji hercegovačka građevinska firma Hering, te ponudi bosanskohercegovačkog i austrijskog konzorcija (Strabag AG i Euro – Asfalt).

Pobjednik međunarodnog natječaja biti će objavljen do kraja tjedna a radovi na ovoj poddionici najvjerojatnije će početi krajem kolovoza ove godine i trajat će sljedećih 30 mjeseci.

HMS

Najave i promocije

Related news