back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Zovko i ostali: Oslobođeni optužbe za ratni zločin počinjen u Čapljini

Prvostupanjskom presudom Suda Bosne i Hercegovine Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura oslobođeni su krivice da su počinili zločin nad Bošnjacima na području Čapljine.

Prema Sudskom vijeću, Tužiteljstvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice, potvrdivši da je bila akcija na selo Čeljevo u kojoj su sudjelovali  pripadnici civilne i vojne policije, ali nije utvrđeno da su pripadnici civilne policije ubili trojicu Veledara.

Za optuženog Krndelja, Sudsko vijeće je zaključilo da je sudjelovao u akciji u Čeljevu, ali nije imao zapovjednu odgovornost, javlja Detektor.ba.

Prema optužnici, pripadnici Policijske stanice (PS) Čapljina, kojima je rukovodio Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sudjelovali su u akciji na selo Čeljevo, izvedenoj 28. aeepnja 1993. godine, kada su ubijena tri civila – Nerman, Edin i Amel Veledar.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi da nisu kaznili podređene civilne i vojne policajce koji su počinili ubistva.

Za točku optužnice o prisilnom odvođenju Bošnjaka iz Veledarove Mahale u logor Gabelu, Sudsko vijeće je zaključilo da nisu postojali elementi nasilnog odvođenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

bljesak.info

Najave i promocije

Related news