back to top
32.1 C
Čapljina
Petak, 21 lipnja, 2024

Prve suhe smokve 6 do 10 maraka

Vrijeme je godišnjih odmora kada zbog uobičajene seobe stanovništva iz većih gradova i dozrijevanja povrća i voća u svim dijelovima BiH, dolazi do manjeg ili većeg pada cijena na veletržnici u Tasovčićima. Međutim, ove godine bar za sada, cijene su stabilne nema većih lomova, a cijene za čapljinski kraj bitnih kultura su postojane. Valja reći da i vremenske prilike čine svoje, suša i konstantne vrućine podižu cijene nekih vrsta povrća pa tako od zadnjeg pregleda cijena bilježimo značajnije poskupljenje kupusa koji je sada 40 do 60 feniga. Skuplje su i rajčice koje se nude po cijeni od 60 feniga do marku, dok se konjičke koje polako stižu, cijene do 1,2 marke. Ipak u cjelini je više pojeftinjenja pa su od zadnjeg barometra cijena jeftiniji – blitva 1,5 do 2 marke, zatim zelena salata i mahune 2 do 3 marke, tikvice 50 do 70 feniga, a posebice paprike roge čija je cijena pala na 70 feniga do marku.

Glavina povrtlarskih kultura zadržala je cijenu, pa su tako krumpiri 40 do 60 feniga, kelj je 70 do 80 feniga, patlidžani i cikla su 50 do 70 feniga, crveni luk, mrkva i krastavci su 80 feniga do marku. Stabilna je i cijena paprika koje su 70 feniga do marku, paprike koje duže stoje prodaju se na pakete, a cijena paketa uglavnom je oko 5 maraka. Stabilne su i dalje, cijene lista raštike 1 do 1,5 marku, pa karfiola 2 do 2,5 marke, dok su peršin i celer i dalje po 2 marke za kilogram zelene mase. Zahvaljujući bijeljinskom, stabilna je i cijena bijelog luka koji je 3 do 5 maraka refuza, dok se cijena vijenaca kreće 7 do 10 maraka kilogram.

Voće, raste cijena lubenica koje su 30 do 50 feniga za kilogram, zatim jabuka hercegovačke su sada od 80 feniga do marku, dok uvozne austrijske dostižu marku i pol. Nešto skuplje još su nektarine 80 feniga do 1,4 marke, a jeftinije su kruške 1 do 1,8 maraka, zatim smokve 2 do 2,5 marke, te stolno grožđe koje je trenutačno samo 1 do 1,5 marku. Šljive su 70 feniga do marku, dok krupni plodovi dostižu 1,5 marku. Bostan je i ovog tjedna od 50 feniga do marku, jezgra oraha 14 do 17 maraka, a klip kukuruza od 25 do 30 feniga. Novina su prve suhe smokve koje se nude po cijeni od 6 do 10 maraka aranžirane u folijama.

Ispred veletržnice prepolovljena je ponuda ribe čiji se prodavači povlače rano, ujutro, iza devet sati. Međutim cijene se nisu mijenjale. Riječna riba – babuške i keljavci su po 3, dok je cipol 7 maraka za kilogram. Standardne cijene ima i riba iz uzgoja, somići su 6, pastrva devet, šarani 10, dok su fileti 12 maraka za kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda je uobičajna s tim da se prodavači zbog vrućina, odnosno osjetljivosti robe povlače ranije. Mladi sir i dalje je 4 do 6 maraka, kravlji sir iz mijeha je 8 do 10, miješani ovčji-kravlji 10 do 12, suhi ovčji sir je 14 do 15 maraka iz Podveležja pa do 18 maraka s Morina. Kajmak je 12 do 16 maraka, a maslo od 10 do 14 maraka s Morina.

Ponuda drva je obilna, cijene promjenjive, odnosno kreiraju ih dogovori prodavača i kupca. Prodavači prostorni metar oblovine cijene 60 do 70 maraka, a cjepanih drva od 70 do 80 maraka. Dakle, to bi bila okvira cijena, a pošto se drva zaista prodaju to znaju samo kupci i prodavači. Na prilazu veletržnici rano izjutra, ima i razne duge robe, kao što su jaja, perad, pa presadnice povrća koje su od 10 feniga zelena salata i blitva, pa do 25 kupusnjače itd.

Tekst: D. Musa

Najave i promocije

Related news