back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Skuplje paprike, smokve, krastavci, bijeli luk…

Umjesto uobičajenog pada cijena na veletržnici u Tasovčićima u drugoj polovici kolovoza, odnosno uoči početka školske godine, ovoga puta bilježi se značajniji rast cijena više kultura. Za pretpostaviti je da je to posljedica suše koja izravno ili neizravno, daje svoj pečat cijeloj sezoni. Od poskupljenja za čapljinski kraj svakako su najzanimljiviji skok cijena paprika i krastavaca. Paprike se cijene 70 feniga do marku tzv. američke, dok su paprike od domaćeg sjemena od 1 do 1,2 marke. Krastavci su dostigli zavidnu cijenu od 1 do 1,5 marku. Skuplji su i patlidžani čija se cijena u odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, udvostručila i trenutačno je 50 do 80 feniga za kilogram. U laganom rastu je i cijena krumpira trenutačno se cijene od 50 do 60 feniga za kilogram, planinski ispred veletržnice cijenili su se 80 feniga. Nešto skuplje su i tikvice 80 feniga do marku, pa mahune 2,5 do 3,5 marke, te bijeli luk koji je već postigao cijenu 5 do 8 maraka refuza odnosno 7 do 10 maraka vijenci. Uz domaći nudi se i vojvođanski bijeli luk, iz okolice Novog Sada.

Registrirali smo samo jedno pojeftinjenje blitve, čija se cijena vrti na oko 1,5 marku. Ostalo povrće zadržalo je cijene pa je tako kupus od 50 do 60 feniga, zelena salata od 2,5 do 3,5 marke, rajčice su 50 feniga do marku, paprike roge 70 feniga do marku, mrkva je 80 feniga do 1,2 marke, rijetka cikla 50 do 70 feniga, crveni luk 80 feniga do marku, u boksovima se nudi grah u zrnu po cijeni od marku – kineski pa do 4 marke kanadski, rijetki domaći grah nudi se po 6 maraka kilogram

Kod voća za proizvođače još povoljnija slika, niz je manjih ili većih poskupljenja, Skuplji su redom, svježe smokve nova cijena je 3 do 4 marke, zatim kruške iz Bosne 1 do 1,7 maraka, pa breskve i nektarine pretežno srbijanske koje se cijene od 1 do 1,5 marku. U porastu je zatim i cijena šljiva 1 do 1,3 marke, pa lubenica kilogram je oko 50 feniga, kao i bostana čija je nova cijena 40 do 80 feniga za kilogram. Cijene je zadržalo grožđe od marku pa do 1,8 maraka koliko se cijeni kardinal. Rijetke suhe smokve su od 6 do 10 maraka, jezgra oraha od 14 do 17 maraka, a klip kukuruza se uglavnom nudi za 25 do 30 feniga.

Ispred veletržnice najbogatija je bila ponuda drva, čija se cijena kreće u rasponu od 70 do 80 feniga. Uglavnom, drva su nešto skuplja nego prošlog ljeta. Bez obzira na nepovoljne uvjete za rasađivanje ima i presadnica povrća – zelena salata, prasa i blitva cijene se 10 feniga komad, raštika je 20, a kupus i druge kupusnjače oko 25 feniga komad. Riba se nudila na šest štandova. Ponuda šarana i dalje skromna što mu cijenu drži na 11 maraka, dok je pastrva iz uzgoja 9 maraka, tzv. divlja pastrva je 11 maraka za kilogram. Ovoga puta nudile su se i manje količine smrznute jegulje koje je bila uobičajenih 40 maraka. Bilo je i riječne ribe – babuške, keljavci i drugo moglo se nabaviti već za 3 marke kilogram. Mliječni proizvodi nudili su se na tri štanda – cijene uobičajene mladi sir je bio 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10, miješani ovčji – kravlji, bio je 10 do 12 marka, a suhi ovčji bio je od 14 maraka iz Podveležja pa do 18 maraka s Morina. Kajmak je bio od 12 do 16 maraka, a maslo od 10 do 14 maraka. Kajmak i maslo s Morina su također kao i sir skuplji. Na prilazu veletržnici rano izjutra, ima i razne duge robe, kao što su jaja, perad, poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, kamen za oblaganje zidova i druga roba.

D. Musa

Najave i promocije

Related news