back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Eugen Ćubela: Zabilježeno preko 2.000 požara, petogodišnje kulminacije i nabavka air tractora

Da Čapljina kojom su ovih dana harali veliki požari, nije nikakva iznimka, potvrđuje Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije. Govoreći o javnosti manje poznatim činjenicama ravnatelj Ćubela kaže:

“Simptomatično je to što se požari javljaju i kasnijim noćnim satima, kada koordiniramo s načelnicima općina, prebacujemo “trupe” po noći, iz jednog mjesta u drugo, da pomognu jedni drugima. Moram reći od 2012. od kada smo mi na čelu ove uprave, da smo uložili mnogo novca, opremili sve naše općine s materijalno-tehničkim sredstvima – vatrogasnim vozilima i opremom. Preko projekta prekogranične suradnje u vrijednosti od 400.000 KM, nabavili smo kamere za rano otkivanje požara i postavili ih u prigranično području općina – Ravno, Neum i Čapljina. To su kamere koje otkrivaju požare na 15 kilometara. Mi u svakom trenutki možemo znati gdje se u ove tri općine dogodi požar. Džabe nam to sve, džaba sva oprema, ako postoji opasnost od kontaminiranog zemljišta, sumnjiva zemljišta, zbog zaostalih mina i drugih ubojnih sredstava, onda u koordinaciji s Oružanim snagama šaljemo zahtjev od lokalne samouprave, preko načelnika i županijske uprave prema Oružanim snagama koje su nam uvijek izišle u susret, dolaze s helikopterima i pomažu koliko mogu. Međutim, BiH ima samo dva helikoptera za gašenje i sada se postavlja pitanje nabavke letjelice, pa smo mi na zadnjoj sjednici vlade dobili suglasnost da krenemo u taj projekt, za našu županiju. Pokušati ćemo nadam se i nabaviti letjelicu, air tractor, koji je upola manji od kanadera, zbog toga što on ima takve performanse da na našem području teško može djelovati. Mislim da bi ta letjelica zadovoljila naše potrebe. Ona bi u krugu naše županije mogla djelovati. Početni požar može se ugasiti šoljom vode, a kada se dogodi ovo kao nedavno u Čapljini, onda džebe helikopter, džaba sve.

Mada se građanima čini da je ovo najgora godina kada su požari u pitanju, ravnatelj Ćubela podsjeća da se godine s brojnim požarima javljaju periodično, čak u pravilinim vremenskim razmacima!?

“Kulminacija je bila 2007., 2012., pa ove godine, znači periodično svako pet godina. Očito ti piromani, za koje jamčim da to rade namjerno, svake pet godina se bude i uživaju u tome što na žalost, rade. Preko 2.000 požara do sada je zabilježeno, samo u našoj županiji, 2000 požara!

Govoreći o pokrenutim aktivnostima za nabavku letjelice za gašenje požara, ravnatelj Ćubela pojašnjava:

“Vlada je odlukom dala suglasnost da se krene u projekt, mi smo formirali povjerenstvo, ništa neću prejudicirati. Do 14. listopada mi smo dužni vladi dostaviti naše izvješće. Koja bi to bila letjelica, koliko bi koštala, posada, gdje bi ona bila smještena, koliko ljudi bi opsluživalo tu letjelicu, znači kompletne karakteristike, a onda će vlada donijeti konačnu odluku.”

Ravnatelj Ćubela ujedno zahvaljuje svima od lokalnih samouprava, predsjednika vlade, svih ministara, preko Oružanih snaga i Ministarstva sigurnosti.

“Svi su nam uistinu, uvijek izišli u susret kad smo god tražili letjelice, bilo kakvu pomoć u kopnenim snagama, svakodnevno su nam na raspolaganju. Isto tako sam u svakodnevnim kontaktom s Federalnom upravom i njezinim ravnateljem Fahrudinom Solakom”, naglasio je ravnatelj Ćubela.

S obzirom na vremenske prognoze, sezona požara na jugu Hercegovine, pa i na širem području još nije prošla, u tom smislu uz manjkavu opremu za gašenje, bar dobra koordinacija dođe kao utjeha.

D. Musa

Najave i promocije

Related news