back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Herceg Bosnu sotoniziraju protivnici ravnopravnosti Hrvata

Onima koji su bili protiv Hrvatske republike Herceg Bosne bilo je u interesu da se Hrvati ne obrane.

Oni su bili i ostali prtiv ravnopravnosti Hrvata u BiH, rečeno je večeras na svečanoj akademiji, kojom je u hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača u Mostaru obilježena 24. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Kapitalno djelo hrvatske historiografije”

U okviru svečane akademije, kojoj su nazočili brojni hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti od državne, preko federalne do županijskih i općinskih razina, te osobe iz javnog života predstavljena je knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske republike Herceg Bosne”, autora dr. Jadranaka Prlića, predsjednika Vlade HR HB.

Predstavljači su Prličevu knjiga koja sadrži tri sveska i blizu 2100 stranica kroz šest poglavlja ocjenili su ” izuzetno vrijednom i važnom znanstvenom studijom”, te “kapitalnim, grandioznim djelom hrvatske historiografije”.

Knjiga dr. Jadranka Prlića, koji u Haagu iščekuje drugostupanjsku presudu obuhvaća sve ključne događaje, procese i aktere od 1990. do 1995.

Govoreći o uspostavi Hrvatske republike Herceg Bosne, o čemu u knjizi piše dr. Prlić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB mr. Vladimir Šoljić kazao je kako je to jedan od najvažniji događaja u povijesti hrvatskog naroda.

Šoljić: Protivnici HR HB bili i ostali protivnici ravnopravnosti Hrvata

– Ona nije uspostavljena da bi se rušila BiH, već da bi se Hrvati obranili i obranila BiH. Bez HR HB i HVO-a bio bi ostvaren velikosrpski plan osvajanja BiH. HR HB i RH pomogli su i u naoružavanju muslimanske vojske Armije R BiH i zbrinjavanju tisuća bošnjačkih izbjeglica. Zbog čega se onda Herceg Bosna danas sotonizira i tko to čini retorički se upitao Šoljić i ponudio odgovor: Zato jer nekima nije bilo u interesu da se Hrvati obrane. Oni koji su bili protiv HR HB bili su i ostali protivnici ravnopravnosti Hrvata, kazao je, te dodao:.

-Oni koji su osporavali HR HB, danas osporavaju Hrvatima pravo da sami biraju svoje političke predstavnike, kao da su Hrvati idioti pa trebaju tutore, osporavaju im da imaju svoj rtv servis, što u Europi imaji i nacionalne manjine, a u posljednje vrijeme osporavaju i pravo Republici Hrvatskoj da poveže svoj teritorij pelješkim mostom, kazao je Šoljić.

On je ocjenio besmislenim teze o tome kako su Hrvati sami dobrovoljno napustili svoja prijeratna staništa, te kako je HR HB- udruženi zločinački podhvat. Kazao je kako je HR HB imala uređenu vlast koja je osiguravala i funkcioniranje gospodarstva, zdravstva i školstva, primila tisuće izbjeglica, te pomagala i naoružavanje Armije R BiH, a pokazatelj njene uspiješnosti je i to što je u vrijeme postojanja prikupila više poreza nego bošnjački (RBiH) i srpski entitet ( RS) zajedno.

Šoljić je na kraju izrazio uvjerenje da će hrvatsko političko vodstvo naći načina da zaštiti svoj narod i da će u dogovoru s predstavnicima druga dva naroda posatići dogovor o uređenju države.

Raguž: Hrvati počinili najmanje zločina

Ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž iznio je podatak naveden u knjizi dr. Prlića kako je u vrijeme rata s prostora pod nadzorom HVO-a protjerano 112.000 Bošnjaka i Srba, s prostora pod nadzorom Armije RBiH 529.000 Hrvata, a s prostora pod nadzorom srpskih snaga 586.000 Hrvata. Armija R BiH imala je 331 logor, u kojem je zatočeno bilo 14.441 Hrvat, od čega ih je ubijeno 632, a 50 ritualnim odsjecanjem glave. Armija R BiH uz to je ubila 1051 hrvatskog civila.

-Kako to da su HR HB i HVO udruženi zločinački podhvat, a oni koji su po svim elementima, počinili višestruko više zločina, nije, upitao se Raguž. On je kazao kako je dr. Prlić u svojoj knjizi precizno naveo podatke o stradanjima sva tri naroda i zločinima koje su počinile sve vojske, što pokazuje objektivnost u njegovu pristupu. Dr Prlić u knjizi iskazuje i poštovanje prema žrtvama bošnjačkog i srpskog naroda, očekujući isto takvo poštovanje od drugih prema hrvatskim žrtvama. Dr. Prlić se pišući ovu znanstvenu sudiju, napomenuo je Raguž, koristio svim relavantnim domaćim i međunarodnim izvorima.

Ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata RH dr Ante Nazor ocjenio je kako je Prlićeva knjiga “kapitalno djelo hrvatske historiografije”, ali i značajna memoarska građa jer je Prlić akter događaja o kojima piše.

Nazor je predstavljajući Prlićevu knjigu naveo i podatke objavljen u knjizi iz Analize Državne agencije za informiranje SAD u kojoj se navodi kako se, nakon rata, onemogućava povratak 200.000 Hrvata na prostore pod nadzorom Armije R BiH, o ubojstvima hrvatskih povratnika, povezanosti Sarajeva s Teheranom. U toj analizi navodi se kako je čak 42 posto Hrvata pretrpjelo ratnu štetu naspram 15 posto Bošnjaka i 13 posto Srba, ali su unatoč tom najspremniji oprostiti svojim progoniteljima i žrtvama. Citirao je i misao dr Miroslava Tuđmana, iz njegove netom objavljene knjige: “Ako je Europski parlament prihvatio federalizam kao načelo organizacije BiH, kako se onda Republika Hrvatska čija je službena politika cijelo vrijeme zagovarala upravo federalni ustroj BiH može optuživati za stvaranje nekakve velike Hrvatske na račun BiH”.

Nazor: Ključne činjenice koje Haag ne smije zaobići

Nazor je naveo i nekoliko ključnih činjenica koje Haag ne bi smio zaobići pri donošenju pravosnažne presude u prdmetu “Prlić i ostali”. A to su:

-Republika Hrvatska dosljedno se zalagala za cjelovitost BiH u njezinim međunarodno priznatim granicama. RH pozvala je Hrvate u BiH da izađu na referendum i zahvaljujući Hrvatima u BiH referendum o neovisnosti BiH je uspio. Za razliku od Srbije koja to nije učinila do kraja rata, Hrvatska je među prvima priznala neovisnost BiH. Republika Hrvatska prihvaćala je i podržavala sve mirovne planove za spriječavanje i zaustavljanje rata u BiH, a HR HB nastala je u skladu s međunarodnim mirovnim planovima, koji su predviđali uređenje BiH kao federativne države. Republika Hrvatska naoružavala je Armiju R BiH i zbrinjava na tisuće izbjeglica iz BiH, među njima i veliki broj bošnjačkih izbjeglica, dok je istovremeno napadana s teritorija BiH, kazao je dr. Nazor.

On je na kraju citirao riječi generala Slobodana Praljka, izrečene u žalbenom postupku pred Haškim sudom: -Nikada u povijesti ratovanja jedan narod nije pomagao vojsci drugog naroda i onda kada je ta vojska to dobiveno oružje koristila protiv onih koji su joj pomogli”.

Ančić: Grandiozno djelo- kad stigne na internet

Na promocije knjige dr. Jadranka Prlića govorio je i povjesničar dr. Mladen Ančić, profesor Sveučilišta u Mostaru. Kazao je kako je dr. Prlić pisao iz perspektive pravne države, no kako je njegova nevolja što se suočava s institucijama koje nisu utemeljene na konceptu pravne države, kao što su OHR ili Haški tribunal.

On je govorio i o tri koncepta BiH koji su rezultati tri različite tradicije. Prlićevu knjigu dr Ančić smatra “grandioznim djelom” temeljem svake buduće rasprave i ključnom za razumjevanje onog što se događalo u razdoblju od 1990. do 1995. godine. Naglasio je, kako će Prlićeva knjiga postati “ono što treba postati” tek kada bude objavljena na internetu.

Svečanoj akedmiji kojom je obilježena 24. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne nazočili su, među ostalima i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, čelnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak i Borjana Krišto, i drugi hrvatski dužnosnici.

Čović: BiH preživjela zahvaljujući HR HB

“Došlo je konačno krajnje vrijeme da BiH uredimo po mjrii svih naroda. To je jedan zadatak koji je pred nama. Herceg Bosna je bila jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr Dragan Čović novinarima uoči svečane akedmije.

Govoreći o svojim očekivanjima od pravosnažne presude Haškog suda političkim i vojnim dužnosnicima HR HB Čović je kazao kako o presudi odlučuje sudsko vijeće.

-Duboko sam uvjeren da pet ljudi koji se nalaze u Haagu i jedan u Zagrebu ničin nisu zaslužili da se danas ima takav odnos prema njima.

Govoreći, pak o knjizi dr Prlića rekao je kako ona “govori i dokumentira značaj projekta Herceg Bosne u okviru BiH” .

/HMS/

Najave i promocije

Related news