back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Svečano organizirana peta večer Hercegovine u Posavini

U Orašju je sinoć održana Večer Hercegovine u Posavini. To je peta Večer Hercegovine u Posavini u nizu, čime je nastavljena tradicija održavanja susreta, prije svega gospodarstvenika i osoba iz javnog života, najprije u Hercegovini tijekom Sajma gospodarstva Mostar, a onda uzvratno u Orašju uoči Dana hrvatskog filma.
Zahvaljujući manifestaciji “Večer Hercegovine u Posavini” na jedan poseban način slavimo i njegujemo snažnu povezanost i zajedništvo Hercegovaca i Posavaca, ali i svih Hrvata diljem naše domovine Bosne i Hercegovine i izvan nje.

Hrvati u Posavini i Hrvati u Hercegovini uvijek su bili tu jedni za druge kad god je bilo potrebno. Ne zaboravimo ratna vremena najvećih kušnji i neizvjesnosti kada je hrvatski narod diljem naše domovine krvario, osobito u Posavini, središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini.

Povijest naših odnosa povijest je uzajamnog pomaganja i solidarnosti u najtežim vremenima kada smo branili, štitili, hranili i na mnoge druge načine pomagali jedni drugima, bez razmišljanja pritjecali jedni drugima u pomoć ne kalkulirajući mogućim opasnostima i rizicima. Zalog svih žrtava tog vremena obvezuje nas u miru jačati naše zajedništvo kako bismo sačuvali hrvatski narod na njegovim stoljetnim ognjištima.
Ciljevi ove povezanosti su da se nastave graditi mostove i raditi na što snažnijem povezivanju hrvatskih krajeva u Bosni i Hercegovini, kroz kulturne, gospodarske, infrastrukturne projekte te raditi na zaštiti zajedničkih interesa koji se sastoje u obrani konstitutivnosti i prava na jednakopravnost s druga dva naroda u svim područjima života.

Organizatori su Vlade Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije. Manifestacija je održana u Športsko kulturnom centru Aqua centar Bazeni Orašje.

Uz autohtone specijalitete u Posavini su predstavljeni običaji, kultura i tradicija Hercegovine kroz nastupe Hrvatskih kulturno – umjetničkih društava.

Izaslanstvo općine Čapljina na čelu sa načelnikom dr. Smiljanom Vidićem nazočilo je ovoj svečano večeri.

capljina.ba

Najave i promocije

Related news