back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Berači zavladali čapljinskim vinogorjem

U čapljinskom vinogorju počela je berba vinskih sorti grožđa. Kako smo doznali od Zdravke Palameta tehnologinje u vinariji “Vina Zadro” iz Domanovića, u vinogradima najveće čapljinske vinarije, prošlog tjedna, završena je berba rane bijele sorte chardonea. Berba grožđa se nastavlja u utorak, 5-og, kada je na redu autohtona žilavka. Zanimljivo, berba rane sorte vranac koja je stradala od mraza, ove će godine biti nešto kasnije.

Tradicionalno trganje obavlja se i u nasadima vinarije “Vino Matić” iz Trebižata. Od odgovornih u toj vinariji doznali smo da je u odnosu na prošlu godinu, berba počela čak 25 dana ranije. Naime, u ovoj vinariji ističu da su lani berbu počeli 26-og rujna, dok su ove godine u vinograde ušli već 1-og rujna. Trenutačno se bere žilavka. Kako ističe Ozrenko Matić, voditelj vinarije, kvaliteta grožđa, zbog manjeg uroda, je izvrsna.

U punom jeku je i berba u plantažama najvećeg čapljinskog vinogradara “Agroherca”. Od tehnologa Željka Prce doznali smo da je žilavka već obrana, a ovoga tjedna brat će se grožđe crnih sorti. Tehnolozi ove vinarije, naglašavaju izvrsnu kvalitetu grožđa, ali i od prosjeka manje prinose.

Plantaže u Višićima bolje su podnijele sušu, nego na Dubravama, pa su i prinosi veći. Tvrtka “Agroherc” kao i prošlih godina, grožđe predaje u čitlučku vinariju “Hercegovina produkt”.

D. Musa

Najave i promocije

Related news