9 C
Čapljina
Utorak, 5 ožujka, 2024

Požari uništili skoro petinu lovno-produktivne površine čapljinskog lovišta

Po pitanju šteta od velikih požara na čapljinskom području ovih dana su se oglasili i čapljinski lovci, odnosno Lovačko društvo „Galeb“. Govoreći o zaključcima Izvršnog odbora čapljinskog lovačkog društva, koji je nakon uvida u stanje na terenu,održao hitan sastanak Pero Zekušić, predsjednik Lovačkog društva, kaže:

„Što se tiče lovišta Lovačkog društva „Galeb“ Čapljina, mogu reći da je ukupna površina čapljinske općine oko 28.300 hektara, a lovno-produktivnih površina unutar tog prostora ima oko 13.000 hektara. Poslije požara obišli smo kompletan teren Lovačkog društva i snimili stanje. Došli smo do sljedećih zaključaka, da je od 13.000 lovno-produktivne površine izgorjelo negdje oko 1500 – 1700 hektara, lovno produktivne površine, što u procentima iznosi 17 do 18 posto lovišta. S obzirom da je skoro petina lovno-produktivne površine izgorjela, mi smo po zakonu, a i moralno-etički, dužni skrbiti o divljači.

Pero Zekusic - lijevo i Tomislav Prnjic - lovocuvar u obilasku terena

Pero Zekusic – lijevo i Tomislav Prnjic – lovocuvar u obilasku terena

Treba reći da je po zakonu prva zadaća lovaca, čuvanje divljači. Izvršili smo kompletan uvod u stanje na terenu po revirima, najviše su stradali reviri desno od rijeke Neretve, od brda Crnica do sela Trebižat, i jednim djelom od Crnog Brda do Gabeosko-crnićkog blata. Izgorio je i jedna dio lovišta na lijevoj obali Neretve, negdje oko 200 ha je izgorjelo na području Bivoljeg Brda, a oko 150 hektara na području Hotanj-Nakovanj, gdje je izgorjela srednje-visoka hrastova šuma, a na području Bivoljeg Brda trava i nisko raslinje“, kaže sumirajući stanje na terenu, predsjednik Zekušić, a zatim prenoseći zaključke izvršnog tijela lovačke organizacije, naglašava:

„Nakon uvida u stanje na terenu hitno smo održali sastanak uprave LD „Galeb“ i u cilju smanjenja šteta od požara donijeli sljedeće zaključke. Odlučili smo pomjeriti početak lovne sezone na dlakavu divljač, za tjedan dana sa 8 listopada na 15. listopada, te skratiti lovnu sezonu također za tjedan dana. Osim toga reducirat će se i broj lovnih izlazaka, zatim čeka je zabranjena do početka lovne sezone u potpunosti. Isto tako strogo se zabranjuje puštanje pasa u lovište do početka lovne sezone na dlakavu divljač. Obišli smo i naše lovno-gospodarske i lovno-tehničke objekte. Od lovno-gospodarskih objekata mogu reći da smo zahvaljujući našim članovima, desetak lovaca, uspjeli spasiti 90 posto streljane na Bodenicima . Izgorio je jedan objekt, nastrešnic a za gledatelje, površine 50-ak metara četvornih, što ćemo u dogledno vrijeme sanirati. U požaru je stradala i velika lokva na Gradini, preko koje je prešao požar, pa je beton djelomično ispucao, dok na lijevoj obali Neretve, nismo imali većih šteta na lovno tehničkim i lovno gospodarski objektima. Sve u svemu poduzeli smo sve zakonom propisane mjere, moralne i etičke mjere, svih lovaca prema divljači. Ponavljam, prvenstvena zadaća lovca je očuvanje, prehrana, pa tek onda odstrjel divljači!

Srusena nadstresnica na lovackom strelistu Bodenici

Srusena nadstresnica na lovackom strelistu Bodenici

Što se tiče u požaru uginule divljači, a shodno tome i šteta po tom pitanju, predsjednik Zekušić ističe da je još prerano donositi zaključke.

„Mi znamo na osnovu proljetnog prebrojavanja, koliko je gdje u divljači bilo, e sada treba vremena da se utvrdi novo stanje. Sigurno znamo da je iz ovih revira u kojima su bili veliki požari, divljač migrirala, na manje ugrožena područja“, kaže čelni čovjek čapljinskih lovaca.

Čapljinski lovci smatraju da je srneća divljač, divlje svinje, jarebice kamenjarke…, zahvaljujući urođenom instinktu blagovremeno migrirala. Tijekom obilaska terena uočeno je nekoliko izgorjelih jedinki zeca, pa su pretpostavke da je stradao pomladak, odnosno ovogodišnje jedinke zeca, ptica i druge divljači, koja se nije blagovremeni pokrenula ili nije bila dovoljno izdržljiva na vrijeme umaknuti vatri. Uglavnom, umjesto zaključka može se reći da je u cijelom lovištu novo stanje, s nekih prostora divljač je potpuno nestala, dok je u revirima gdje vatra nije harala, sada više divljači. Kada i kako će se to rasporediti, odnosno dovesti u stanje prije požara, tek će se znati

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news