back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Održana press konferencija: provedba aktivnosti na obuci, prekvalifikaciji i zapošljavanju u Čapljini

U sklopu projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kojeg financira Europska unija (EU) sa 4 milijuna eura a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO) Asocijacija za ekonomski razvitak REDAH iz Mostara danas je u Čapljini prezentirala aktivnosti koje će novoosnovano Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Čapljini provesti kako bi u narednih 16 mjeseci najmanje 150 nezaposlenih žena, mladih i teškozapošljivih osoba dobilo kvalifikaciju za rad u turizmu, ugostiteljstvu i preradi hrane a najmanje njih 70 dobilo stalne poslove.

Pored REDAH-a članovi partnerstva za zapošljavanje koji će aktivno raditi na provedbi aktivnosti su Služba za zapošljavanje HNŽ/HNK, Općina Čapljina, Srednja škola Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turistički klaster Hercegovina i Turistička zajednica HNŽ/HNK.

Prva aktivnost partnerstva će biti uspostava Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina koji će funkcionirati kao javno-privatno partnerstvo i koji će polaznicima obuke pružiti kvalifikacije potrebne za rad kao turistički djelatnici, konobari, kuhari, pomoćno restoransko osoblje, slastičari, pekari i prehrambeni tehničari.

Dok će Centar biti uspostavljen kao permanentna institucija u prvih 16 mjeseci rada od 150 polaznika obuke njih najmanje 70 će dobiti radna mjesta u partnerskim tvrtkama u Čapljini čime će se početi doprinositi smanjenju nezaposlenosti u Čapljini i Hercegovini.
Ukupna vrijednost aktivnosti koje će provesti Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Čapljina iznosi 231.060 eura od čega EU grant iznosi 196.400 eura.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Čapljina je jedno od 15 partnerstava koja finansira EU i sa kojima radi ILO i koja za cilj imaju stvoriti više od 620 novih radnih mjesta u BiH i povećati zaposljivost 2.000 ljudi kroz obuku i prekvalifikacije.

Na konferenciji za medije svim prisutnim, osim načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića koji je istaknu veliku važnost ovoga projekta za daljni gospodarski razvoj obratili su se Stjepan Primorac koji je govorio o potrebama realnog sektora i proveo rezultate provedene ankete u privatnom sektoru.

Samu prezentaciju projekta, aktivnosti, ciljeve i rezultate iste istakao je Ivan Beno iz Bizz Solutionsa, dok je Vedrana Šunjić govorila o trenutnom stanju i mogućnostima zapošljavanja u HNŽ-u.

capljina.ba

Najave i promocije

Related news