back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Rasprodaja zaplijenjene imovine Laste počinje u rujnu

Županijski porezni ured Mostar objavio je poziv za prvu aukciju za zaplijenjenu imovinu firme Lasta Čapljina radi namirenja  poreznih obaveza, piše Slobodna Bosna.

Na prodaju je upravna zgrada površine 616 m2 čija je vrijednost procijenjena na na oko milijun KM, te kuća i zgrada površine 269 m2, vrijednosti 164 tisuće KM.

Kako je najavljeno, prva javna aukcija će se održati 28. rujna, a druga isti dan, ukoliko odbor, nakon procjene rezultata prve aukcije to bude smatrao ispravnim.

Na drugoj javnoj aukciji cijena će biti 75 posto od najniže početne cijene na aukciji.

Proizvodnja u čapljinskoj Lasti ugašena je početkom godine, a radnici su završili na birou za zapošljavanje.

Iz požeške centrale su uvjeravali da fabrika neće biti prodata te da rade na pronalasku rješenja, ali je nekoliko mjeseci kasnije i firma-majka zapala u probleme postavši, s višemilionskim dugovima zbog zajmova, neplaćenih sirovina i dokapitalizacije, “prvom žrtvom sloma Agrokora”.

Čapljinsko poduzeće je zapošljavalo oko 150 radnika.

“Zvečevo se našlo u financijskim poteškoćama uslijed kojih mu objektivno prijeti financijski slom. Stoga je pokrenut proces ubrzanog financijskog i operativnog restrukturiranja, a Uprava čini sve da omogući normalno poslovanje”, navodi se u priopćenju Uprave konditorske tvrtke, kojom predsjedava poduzetnik iz BiH Zdravko Alvir.

Zvečevo se već dugo suočava s teškoćama u poslovanju. Još 2014. kada je na čelu bio današnji šef Podravke Marin Pucar, firma je krenula u restrukturiranje i činilo se da dolaze bolji dani. Početkom te godine kompanija poznata po prvoj čokoladi s rižom u svijetu, bila je prisiljena na dokapitalizaciju. Svježi kapital, oko 5 miliona eura, unijela je tvrtka Ultima ulaganja, zadarskog poduzetnika Tonija Kozine.

Uprkos tome Zvečevo je bilježilo sve slabije rezultate. Zbog visokih financijskih troškova i pada prodaje od 15 posto, u 2014. zabilježen je gubitak od 18,2 milijuna kuna.

Lani je uslijedio novi značajan pad prometa a kompanija je pretrpjela rekordni gubitak od čak 24,9 milijuna kuna.

Kao i drugim prehrambenim proizvođačima iz Hrvatske, Zvečevu je Konzum na domaćem tržištu glavni prodajni kanal. Osim plasmana vlastitih marki, Zvečevo za Konzum radi robnu marku čokolada K plus.

Za razliku od drugih dobavljača koji su financirali  Agrokor putem mjenica, Todorićeva kompanija pomagala je Zvečevu kroz pozajmice. U više navrata u medijima se čak špekuliralo da Agrokor preuzima Zvečevo. Zadnji put se to dogodilo prošle godine kada se Agrokor nakratko upisao kao vlasnik 20 posto dionica tvrtke na temelju repo ugovora.

Kolaps Agrokora za Zvečevo je došao je u najgorem mogućem trenutku. Ionako već finansijski iscrpljena, tvrtka značajno izložena prema Agrokoru među prvima je blokirana. Za razliku od većine drugih dobavljača koji su se nakon državne intervencije u Agrokoru barem kratkoročno izvukli iz blokade, račun Zvečeva ostao je blokiran do danas.

Većinski vlasnik Zvečeva i čapljinske „Laste“ Zdravko Alvir porijeklom je iz Uskoplja. Radio je dugo godina kao šef predstavništva „Zvečeva“ za BiH, a navodno se obogatio u ratu, kada je iz Uskoplja kontrolirao glavninu tržišta alkohola na dobrom dijelu BiH.

Nekoliko godina nakon rata, u jeku pretvorbe državnog u privatni kapital u Hrvatskoj, pojavio se s novcem i kupio većinski paket dionice firme Zvečevo, a potom i čapljinske „Laste“.

Najave i promocije

Related news