back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

FOTO: OŠ “Lipanjske zore” u projektu ”Izgradnja kapaciteta i jačanje koordinacije”

OŠ “Lipanjske zore” Višići zajedno s još osam osnovnih i srednjih škola u županiji sudjeluje u implementaciji projekta ”Izgradnja kapaciteta i jačanje koordinacije” koji je pokrenuo austrijski Caritas, a koji ima za cilj smanjivanje rizika u katastrofama. U tu svrhu u edukacijskom centru Emaus u Potocima organizirana je obuka pod nazivom ”Preventivne mjere u katastrofama” gdje su se predstavnici škola sudionica upoznali s osnovnim opasnostima u pogledu elementarnih nepogoda kao što su poplave, potresi, klizišta, i požari.

Predstavnici Caritasa Mostar koji provode koordinaciju projekta zajedno s predstavnicima Civilne zaštite nazočnima su prenijeli neka elementarna znanja iz ovog područja da bi potom sudionici sami osmislili akciju preventivnog djelovanja i strategiju zajedničke akcije u zamišljenom mjestu koje je pogođeno elementarnim nepogodama. Predstavljen je i kurikulum od 15 teoretskih i praktičnih nastavnih sati koji će se do konca ove školske godine kroz nastavu provesti u školama sudionicama gdje će uz predstavnike škola svoja predavanja držati i predstavnici Caritasa, te predstavnici spasilačkih organizacija (Civilna zaštita, GSS, vatrogasci, hitna pomoć, vojska). Našu školu u ovom projektu predstavlja knjižničar Igor Beno.

Elementarnu nepogodu ne možemo predvidjeti ni izbjeći, ali ono što možemo jest smanjiti rizike i kvalitetnom reakcijom u određenom trenutku zaustaviti moguće štetne posljedice. Zato je vrlo važna edukacija svih građana, a posebno djece školske dobi jer ona veliku većinu vremena provode u školi što povećava vjerojatnost da se tamo zadese u trenutku nepogode. Stoga će provedba ovoga programa biti vrlo korisna jer će učenike i djelatnike informirati i obučiti o ponašanju u kriznim situacijama, a cilj je u budućnosti stvoriti i tzv. ”sigurne škole”, odnosno one koje imaju uvjete usklađene sa zapadnim standardima i sposobnost reagiranja na rizike koji prijete zbog vremenskih uvjeta i klimatskih promjena (kvalitetna konstrukcija objekta, evakuacijski plan, osposobljen kadar i sl.).

oslipanjskezore.visici.com/Igor Beno

Najave i promocije

Related news