back to top
12.9 C
Čapljina
Subota, 25 svibnja, 2024

Bradara: Setom braniteljskih zakona želimo ispraviti nepravdu nanesenu ovoj populaciji

Nakon dvomjesečne stanke, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zasjeda ovaj tjedan. Na dnevnom redu, uz ostale su i zakoni iz oblasti branitelja. O radu ovog doma, aktualnom političkom stanju u Federaciji i BiH, ali i medijskim napisima na temu zapošljavanja savjetnika, za Večernjak govori Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Preuranjenom kampanjom i političkim igricama skreće se pozornost javnosti s važnih životnih pitanja.

Kako biste ocijenili aktualno političko stanje u Federaciji BiH?

Bradara: Na političko stanje u Federaciji BiH utječe ono što se događa na višoj, kao i nižim razinama vlasti. Nepostojanje jedinstvenog stava o važnim pitanjima na državnoj razini, kao ni interesa da do istog dođe, nepotrebna potenciranja tzv. nepovjerenja Vijeću ministara kao i očito nepostojanje koncenzusa s bošnjačkim predstavnicima oko novog Izbornog zakona BiH očito utječe i na političke odnose u Federaciji . Očit je i nedostatak međusobnog povjerenja i ono po meni najstrašnije, nedostatak odgovornosti ali i nikad raniji početak političkih kampanja za predstojeće opće izbore. Previše je posla pred svima a nekako nas se konstantno uvlači u nepotrebne političke igrice i skreće pažnja s važnih životnih pitanja.

Na što konkretno mislite?

Bradara: Pa počevši od lokalne razine kao npr. općina Kiseljak ili Jajce, od koje Stranka demokratske akcije očito pokušava napraviti još jedan „grad slučaj“ pri tome ne birajući sredstva. Posljednjih dana svjedoci smo „podizanja“ tih po njima problema i skandala i na više razine što apsolutno ne vodi ničemu, dapače, samo nas sve dublje uvlači u stanje opće nesigurnosti i nepovjerenja. Tako su i raznorazni osobni ili političko-stranački problemi pripomogli i stagnaciji u radu Doma kojim rukovodim. Dakle, mišljenja sam da se svatko treba držati svoje razine i nadležnosti te raditi prvenstveno svoj posao, počevši od politike pa do drugih društveni aktera.

Usprkos ovakvom stanju, Vi ste uspjeli sazvati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za ovaj tjedan, nastavak sjednice prekinute 6. srpnja te izvanrednu sjednicu. Zašto je stanka između dviju sjednica toliko dugo trajala?

Bradara: Trajala je jer nije bilo uvjeta za sazivanje sjednice, a nije ih bilo zbog nepostojanja suglasnosti unutar Kluba Bošnjaka kao i nesuglasica unutar parlamentarne većine. Sazvati sjednicu znajući da nema uvjeta za njezino održavanje smatrala sam politički nekorektnim. To je jedini razlog toliko duge stanke u radu Doma naroda, ako rad ovog Doma promatramo isključivo kroz broj održanih sjednica. Ono što morate znati je da cijelo vrijeme traju razgovori s predstavnicima stranaka koje imaju većinu u Federaciji BiH, te da je Klub Hrvata bio spreman za sjednicu čak i u vrijeme godišnjih odmora.

Koji su to zakoni čije je donošenje po Vama, najvažnije u ovom trenutku?

Bradara: Svaki zakon koji se nađe na dnevnom redu za nekoga je važan, postoje samo zakoni koji su važniji za veći broj građana, u odnosu na zakone koji uređuju oblast koja se odnosi na možda manji broj, ali zato vrlo osjetljivu populaciju. Kvaliteta zakona ima prednost pred brzinom donošenja. Ono što smatram prioritetnim su zakoni i odluke kojima možemo poboljšati poslovno okruženje odnosno otvoriti vrata novim investicijama. Iako smo predugo čekali na set braniteljskih zakona, nadam se kako ćemo njihovim usvajanjem ispraviti nepravdu koja je nanesena populaciji koja je podnijela najveći teret proteklog rata. U konačnici sve ovo je dio reformskih procesa koji nas približavaju Europskoj uniji.

Mediji su u proteklih mjeseca dana bili puni priče o Vama i vašim savjetnicima. Tvrdi se da ste ih nezakonito imenovali, dok se Vi cijelo vrijeme ne oglašavate na ovu temu. Zašto?

Bradara: Ja sam svoje rekla novinaru CIN-a još u pripremi njegovog teksta, a to je da sam ponosna na svoj tim i da pri njihovom imenovanju nije bilo nikakvih nezakonitosti. I dalje stojim pri svom stavu i izboru a to su mladi obrazovani sposobnim ljudima koji žele ostati u BiH. Bila bih zaista sretna kad bi pravna država ovako brzo reagirala u svim slučajevima u kojima netko iznese sumnju u nezakonitost bilo kojeg postupka a ne mogu ne primijetiti sve češće medijsko kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika. Bez obzira na sve, očekujem da institucije rade svoj posao, a ja im kao i uvijek stojim na raspolaganju.

Vecernji list

Najave i promocije

Related news