back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Suša ubrzala berbu žilavke i blatine, a mraz odgodio trganje vranca

U ovogodišnjoj kampanji berbe vinskih sorti grožđa u čapljinskom vinogorju, bilježe se i pravi presedani. Jednom od njih prisustvovali smo na plantažama Vinarije „Vina Zadro“ u Domanovićima, gdje se ovih dana bere rana sorta vranac.

Blatina i žilavka obrani su prije desetak dana, umjesto da je obrnuto. Otkud ta inverzija, pojašnjava ing. Zdravka Palameta, tehnologinja Vinarije:

„Na tom lokalitetu gdje su nasadi vranca, vinograd je proljetos u potpunosti stradao od kasnog mraza. Nakon toga udarili su novi rodni pupovi i na njima grozdovi, pa je i zrioba uslijedila kasnije. Kvaliteta je dobra, ali urod je manji, grozdovi sitniji, jer je to ipak drugi rodni pup. Prvi pup je uvijek najbolji, najrodniji, ali ove godine prinose su dali i alternativni pupovi. U mojih dvadesetak godina iskustva, to je prvi put da se vranac bere poslije blatine i žilavke.“

Što se tiče ukupnog uroda u najvećoj čapljinskoj vinariji, procjenjuju da će zbog kasnog mraza i suše, biti manji za 30 – 40 posto. Berba još nije završena.

„Nakon vranca na red dolaze merlot i cabernet suvignone, ukoliko vremenske prilike dopuste, berbu ćemo završiti do kraja ovoga ili najdalje početkom idućega tjedna“, ističe tehnologinja vinarije iz Domanovića, koja je i ove godine od kooperanata, vršila otkup autohtonih sorti blatine i žilavke.

U odnosu na prošlu godinu ovogodišnja berba je ranija, završit će bar dva tjedna ranije nego prošlogodišnja, što u domanovićkoj vinariji procjenjuju po vremenu berbe najkasnije sorte koju imaju u nasadima – cabernet suvignona. Lani su berbu te sorte započeli 12-og listopada, a ove godine sve bi se trebalo završiti do 25-og rujna. Porazgovarali smo i s beračima, evo njihovih dojmova:

„Što se tiče grožđa dosta dobro je rodilo, kakva mu je bila godina, mraz i suša su ga uhvatili. Prvi put sam se susreo sa grožđem, brao sam na Buni i Tepčićima, ovdje mi je peti dan. Dobri su šefovi, a i društvo je fino. Ima nas ovdje sa svih strana, ali se lijepo slažemo, pomažemo jedni drugima. Posao nije težak, zadovoljan sam. Ovo mi je prva berba grožđa u životu“, ističe Novo Lažetić iz Nevesinja i najavljuje da se nada boljem urodu iduće godine kada u berače namjerava uključiti ženu , kćerku i sina.

Almi Šafro berba grožđa postala je uobičajeni posao zadnjih sezona: „Nije ovo težak posao, malo pažnje i posao ide, još ako je društvo dobro, problema nema. Ovdje je grožđe dosta dobro rodilo, na drugim plantažama je manje, kažu ubio ga mraz, led… U kvalitetu se ne razumijem, ali za jest je dobro“, naglašava Alma, što podrazumijeva da se unatoč nedaćama ipak mogu očekivati dobra vina.

Valja reći da su se ove godine na čapljinsko vinogorje sručile sve moguće vremenske nedaće, počelo je s kasnim mrazom, nastavilo se sušom, a u sezoni rijetkih padalina vinogradare je „obišla“ još i tuča. Sada pak, vode utrku s vremenom, grožđe je optimalno zrelo, ali učestale padaline usporavaju i otežavaju berbu. Tehnolozi poput Dražena Martinovića iz vinarije u Domanovićima, ističu da se više nema što čekati – grožđe jednostavno treba brati, jer se stajanjem na trsu uz veliku vlažnost i učestale padaline u inače sušnoj sezoni mogu pojaviti i problemi s tučom.

D. Musa

Najave i promocije

Related news