back to top
21.8 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

Misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika u crkvi sv. Franje u Čapljini

Sutra 10.12.2018. u 17,00 sati je misa u crkvi svetog Franje u Čapljini povodom 19 obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana, pod kojom će nastupiti veliki župni zbor svetog Franje.

Također na misi ćemo se sjetiti svih poginulih, preminulih i nestalih HRVATSKIH BRANITELJA.

Franjo Tuđman bio je prvi predsjednik Republike Hrvatske te prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Ostao je zapamćen kao vrsni povjesničar koji je učinio mnogo za institucionalizaciju povijesne znanosti.

Franjo Tuđman je umro 10.12.1999. godine u Zagrebu, a uz sve državničke počasti pokopan je na groblju Mirogoj.

Predavao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorom povijesnih znanosti postao je 1965. godine obranivši na Zagrebačkom sveučilištu disertaciju “Uzroci krize monarhističke Jugoslavije od ujedinjenja 1918. godine do sloma 1941.

Nakon povratka u Hrvatsku 1989. godine osnovao je Hrvatsku demokratsku zajednicu te postao njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj u Saboru, Franjo Tuđman je 30.5.1990. godine izabran za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske.

22.12.1990. donesen je novi Ustav Republike Hrvatske. Na temelju rezultata referenduma održanog 19.5.1991. godine, građani Hrvatske su odlučili dati podršku Tuđmanu u postizanju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

U trenutku kada je Hrvatska tražila međunarodno priznanje, Tuđman i njegovi suradnici morali su organizirati obranu zemlje od srpskih pobunjenika pod vodstvom Slobodana Miloševića

Srpski pobunjenici su uz pomoć JNA započeli velike ratne operacije u cilju okupiranja Hrvatske do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag s ciljem stvaranja Velike Srbije. Tuđman je u suradnji s mnogima organizirao obranu domovine u koju su se uključili brojni hrvatski građani. Franjo Tuđman je tada postao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH.

Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti Republike Hrvatske 25.6.1991. godine. Na temelju te odluke Sabor je 8.10.1991. godine raskinuo sve državnopravne odnose sa SFRJ. Europska unija je priznala Hrvatsku 15.1.1992. godine, a već je 22.5. Republika Hrvatska primljena u organizaciju Ujedinjenih naroda.

U kolovozu 1992. godine Franjo Tuđman je već u prvom krugu izabran za predsjednika Republike Hrvatske. Na drugim predsjedničkim izborima 1997. godine Tuđman je ponovo izabran za predsjednika, a na spomenutoj se poziciji zadržao do svoje smrti.

Tuđman je po ocjenama Davida Owena, Veljka Kadijevića i Richarda Holbrooka primijenio odličnu ratnu strategiju.

Nakon rata Tuđman je podržavao nužne gospodarske reforme koliko god bile bolne, a mnogi su mu zamjerali stvaranje preskupog državnog aparata bez proračunskog opravdanja. Prolaskom kroz tunel Sveti Rok 16.10.1999. godine označio je završetak radova na proboju najdužeg tunela.

Posljednji međunarodni istup imao je 28.10.1999. u Vatikanu kod pape Ivana Pavla II.

Hercegovački portal

Najave i promocije

Related news