back to top
9 C
Čapljina
Petak, 19 travnja, 2024

FOTO, VIDEO: Uspostavljena Maškarska Republika u Čapljini

Veliki broj maškara uspio je zajedničkim snagama preuzeti ključeve grada i uspostaviti Maškarsku Republiku u Čapljini.
Na ovogodišnjem karnevalu moglo se vidjeti raznih kreacija i kombinacija, a lik Marka Krnjevala ove godine je bio Željko Komšić.

Maškarska povorka krenula je ispred Doma kulture u Trebižatu, te su došli na Trg kralja Tomislava, gdje su se predstavile mnogobrojne maškarske skupine.

U ime Općine Čapljina ključeve grada, zapovjedniku maškara, predao je Načelnik općine dr. Smiljan Vidić, a predaja ključa grada popraćena je tradicionalnim pucnjevima kuburaša.

Prilikom primopredaje vlasti Maškarskoj Republici načelnik dr. Smiljan Vidić je rekao: “Danas ovdje imamo mnoštvo različitih maski, vidimo dio Gabeljana svezanih u lance. Međutim Gabeljani se domudriše pa zajedno s Grabovčanima pređoše ne lađama preko mora nego preko Pelješkog mosta, i udariše, ja vjerujem da će se oni osloboditi i pokidati lance i da će ovaj ključ zbilja doći u prave ruke a to su ruke zapovjednika maškarske skupine i maškarske republike i zato zapovjedniče s velikim zadovoljstvom predajem ti punu kasu.”

Poslije obraćanja meštra karnevala podignut je maškarski stijeg, a onda je uslijedilo čitanje optužnice.

U optužnici je između ostalog Marko Krnjeval kriv za: kriv je što se Čapljincima od silnih kružnih tokova poremetio centar za ravnotežu, kriv je što je na reliju Pariz Dakar najzahtjevnija dionica Tasovčići-Klepci, Marko je kriv što se ove godine uvela nova katamaranska linija autobusna stanica-podvožnjak-vojarna, Marko je kriv što su zbog istraživačkih novinara diplome poskupjele, kriv je što je Miro Džakula ove godine uvjerljivo pobijedio na “Prvom pljesku” u Čapljini s izvedbom legendarnih “Beatlesa – Let it be”, kriv je što kamere rade samo kada sirotinju treba kazniti i preljubnike otračati, Marko je kriv što će se čapljinska “Lasta” prodati 2030. godine za 3,5 KM, tko je hoće isplati mu se čekati…”

Sve je ovo dio Pokladnih dana Trebižat – Čapljina 2019. koje po 55. put za redom organizira HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat.
Nakon zabave organiziran je domjenak za sve sudionike i uzvanike, te su uručene i zahvalnice, u Domu kulture – Trebižat.

Pokladni dani Trebižat – Čapljina 2019. počeli su malim maškarama, a završnica slijedi u utorak, kada će se upriličiti suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala ispred Doma kulture u Trebižatu.

Nakon toga uslijedit će ples pod maskama i izbor najboljih maski, kao i bogat zabavni program. U glazbenom dijelu večeri nastupiti će tamburaški sastav “Gazde”.

Đaka city

Najave i promocije

Related news