Naslovnica Kultura Donosimo program koncerta HPGD “Zoranić” iz Zadra koje nastupa u crkvi sv....

Donosimo program koncerta HPGD “Zoranić” iz Zadra koje nastupa u crkvi sv. Franje Asiškog

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” mješoviti je pjevački zbor koji u cijelosti djeluje na bazi amaterskog rada. Društvo je isprva djelovalo kao dio Hrvatskog društva “Sokol”, a od 1908. godine izdvaja se kao samostalno.

Zbor “Zoranić” ove godine slavi veliku obljetnicu – 110 godina djelovanja, što ga svrstava u red najstarijih amaterskih društava u Hrvatskoj.

U Čapljini će nastupiti uz dirigentsku palicu Tomislava Košte te klavirsku pratnju Ivana Štorića.

Tomislav Košta rođen je u Zadru 1981. godine gdje završava osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Godine 2004. diplomira na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ u Zagrebu, a godine 2012. stječe naslov doktora znanosti iz područja glazbene pedagogije na Akademiji za glazbu, Sveučilišta u Ljubljani. Nastavnik je na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Sveučilišta u Zadru, gdje predaje nekoliko glazbenih kolegija. Dugi niz godina je bio dirigent Gradske glazbe Zadar i umjetnički voditelj nekoliko dalmatinskih klapa. Od 2014. godine umjetnički je ravnatelj Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru. Dirigent je Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Zadru od 2015. godine, a dirigentom HPGD-a “Zoranić” postaje u rujnu 2016. godine.

Ivan Štorić rođen je 1993. godine u Neviđanima na otoku Pašmanu. Osnovnu glazbenu školu pohađao je u Biogradu u klasi prof. Tatjane Jergan Botunac, srednju u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru u klasi prof. Elizabet Novak te studij klavira na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Olge Cinkoburove.
Za vrijeme školovanja održao je nekoliko recitala te sudjelovao na brojnim natjecanjima osvajajući nagrade kao solist i u komornim sastavima.
Nakon završetka studija 2016. godine zapošljava se u Osnovnoj glazbenoj školi Biograd na moru, a od 2017. radi kao nastavnik klavira u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru.

Na programu će se naći sljedeće skladbe:

KRSTO ODAK (1888 – 1965): Hvali duše moja; Svrši stopi moje

TOMÁS LUIS DE VICTORIA (1548 – 1611): Jesu dulcis memoria

IGOR KULJERIĆ (1938 – 2006): Galiotova pesan

CAMILLE SAINT – SAËNS (1935 – 1921): Tantum Ergo; Ave Maria

DOBRI HRISTOV (1875 – 1941): Blagoslovi, duše moja, Gospoda

EDVARD GRIEG (1843 – 1907): Ave maris Stella

JOHN RUTTER (1947): Gloria Parti (Iz ‘Magnificat’).

Đaka city