Naslovnica Gospodarstvo SKB Mostar: Zaposlenima će biti isplaćene plaće, a pacijentima pružane usluge

SKB Mostar: Zaposlenima će biti isplaćene plaće, a pacijentima pružane usluge

“Obavještavamo sve svoje djelatnike, prije svega liječnike i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcionira te da će i dalje funkcionirati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenika”, priopćeno je danas iz SKB Mostar.

“Zaposlenima će biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i do sada pružane usluge. Točno je da postoje određeni problemi, ali isti nisu samo vezani za financiranje. SKB Mostar je velika ustanova u kojoj samo za redovite potrebe i normalno funkcioniranje treba sedam milijuna maraka za plaće i troškove mjesečno. Glavni problem ove bolnice je nebriga države za zdravstveni sustav općenito, nakon toga sve je samo slijed lančane reakcije”, navode iz bolnice.

“Prvih pola godine poslovali smo s gubitkom nešto višim od tri milijuna maraka. Jedan od razloga tolikog gubitka je i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena. S predstavnicima sindikata ćemo razgovarati i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve te kao i do sada uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme. Nije SKB Mostar jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako nas se ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao mi.

Za primjer, SKB Mostar pruža 82% bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primajući samo 57% novca. Ostatak prima KB „Dr. Safet Mujić ” i Opća bolnica u Konjicu”, priopćeno je.  “Želimo naglasiti činjenicu kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici. Podsjećamo, sve bolnice u ovoj županiji, entitetu, državi dobivaju pomoć s određenih razina. I kako nam podaci pokazuju, 11 neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju.

Ova bolnica nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica. Također podsjećamo kako je nedavno potpisan sporazum o suradnji slijedom kojeg će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograniènih područja i njima pružamo skrb kao i svim stanovnicima BiH. VIada RH je nedavno osigurala IO milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći.

SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade.

Ali ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar potvrditi kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici. Iskreno se nadamo kako će važnost SKB-a Mostar prepoznati cijela država i konačno prepoznati važnost zdravstvenog sustava za sve građane koji svakodnevno koriste naše usluge”, stoji u priopćenju SKB Mostar koje potpisuje ravnatelj Ante Kvesić.

vecernji.ba