Naslovnica Gospodarstvo Milijuni odštete nakon havarije u Pločama

Milijuni odštete nakon havarije u Pločama

Trgovački sud u Splitu donio je nedavno pravosnažnu presudu u korist Naftnih terminala Federacije (NTF), koji su tužili “Erste banku” zbog štete nastale u kolovozu prošle godine, kad je tanker pun nafte, udario u dok u Luci i uništio pristanište, prenosi Avaz.

Teret osiguran

Naftni terminali Federacije (NTF) Lučka uprava i kapetanija Ploče te još tri firme traže ukupno 35,3 milijuna maraka odštete, jer je teret bio osiguran. Tanker koji je u sebi imao skoro 27.000 kubika nafte, udario je 10. kolovoza prošle godine u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Riječ je o brodu “STI Poplar”, koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka. Sve je na kraju rezultiralo i 10-mjesečnim otežanom opskrbom bh. tržišta naftom. Naftni terminali tužili su “Erste banku” zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 milijuna kuna, a kako nisu htjeli pristati na nagodbu, Sud je presudio da je pričinjena šteta firmama koje su podnijele tužbu.

Pred istim sudom je u Splitu u tjeku drugi postupak, koji se odnosi na to dokazivanje iznosa štete, točnije koliko će kojoj firmi pripasti novaca, piše Avaz.

Mjera osiguranja

Naftni terminali Federacije u tužbi traže skoro četiri milijuna  maraka, uz suglasnost Vlade Federacije. Havarija u Luci Ploče bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem prošle godine došlo do poskupljenja goriva na benzinskim pumpama u našoj državi.

Kako se značajan dio opskrbe naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su se povećali troškovi transporta.