Naslovnica Gospodarstvo Kako preživjeti? Prosječna plaća 911 KM, potrošačka košarica 2.370 KM

Kako preživjeti? Prosječna plaća 911 KM, potrošačka košarica 2.370 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za kolovoz ove godine iznosi 2.370,81 KM i za 372,20 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

– Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za lipanj ove godine iznosila je 911 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 27 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u svibnju 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 38,42 posto – navodi se u priopćenju SSSBiH.

Navode da je prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana (35,4 posto), stanovanje i komunalne usluge (13,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (4,8 posto), obrazovanje i kultura (21,9 posto), odjeća i obuća (12,7 posto), prijevoz (5,8 posto), održavanje domaćinstva (6,3 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Dnevnik.ba