Naslovnica Gospodarstvo Od 26. do 29. rujna u Čapljini projekt „Zajedno za BUDUĆNOST malih...

Od 26. do 29. rujna u Čapljini projekt „Zajedno za BUDUĆNOST malih multikulturnih zajednica u Europi“

Turistička organizacija Čapljinka prošla je u zajedničkom projektu Europa za građane (projekt: Together for the FUTURE of Small Multicultural Communities in EUROPE (FuturEU) koji će se održati od 26. do 29. rujna 2019. godine u Čapljini.

Ovaj projekt uključuje male općine – članice mreže “I Care for Europe” (Mreže koja je osnovana 2013):

-Čapljina, Stolac (Bosna i Hercegovina)

-Rab, Rakovica (Hrvatska)

-Aquileia, Recanati, Tarcento (Italija)

-Piran (Slovenija)

-Bač (Srbija)

te Adriatic GreeNet koji je Tehnički koordinator Mreže “I Care for Europe” kao i Grad Metković koji je zainteresiran za ovaj projekt i Mrežu.

Ove male lokalne zajednice sačuvale su kulturnu i prirodnu baštinu na svojim teritorijima koja je već prepoznata kao UNESCO-ova Svjetska baština (ili je na Radnom popisu da bude proglašena) kao i baštinu europskog značaja u smislu povijesnih, društvenih i prirodnih vrijednosti. Te male lokalne zajednice dijele zajedničku dimenziju „malog grada“, koju karakteriziraju slične mogućnosti, problemi i izazovi. Tradicija i običaji koji doprinose multikulturalnom bogatstvu – osobitostima Europe – sačuvani su na njihovim teritorijima koji predstavljaju kolijevku naše zajedničke europske kulture i povijesti.

Ciljevi ovog projekta koji uključuje 10 malih lokalnih zajednica u pripremne projektne aktivnosti na lokalnoj razini te sudjelovanje njihovih predstavnika u zajedničkim aktivnostima Završnog događaja u Čapljini (sveukupno oko 350 sudionika iz svih uključenih zajednica) su:

  1. Rasprava o održivoj budućnosti malih lokalnih zajednica na temelju njihove kulturne baštine, s naglaskom na stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje mladih u malim europskim kulturnim gradovima
  2. Povećanje znanja i svijesti o lokalnim kulturama i tradicijama (dio današnjeg europskog identiteta)
  3. Međusobna razmjena primjera dobre prakse za valorizaciju lokalnih kulturnih i prirodnih resursa
  4. Povećavanje potencijala mreže „I Care for Europe“ kroz obuku dionika/ predstavnikamalih lokalnih zajednica
  5. Daljnje jačanje europske kohezije.

Program aktivnosti završnog događaja u Čapljini pogledajte u dokumentu ispod:

FuturEU u Čapljini – Program aktivnosti

Đaka city