Naslovnica Gospodarstvo HERCEGOVINA VINSKA REGIJA: Najljepša priča o Žilavki i Blatini

HERCEGOVINA VINSKA REGIJA: Najljepša priča o Žilavki i Blatini

Četvrti festival vina “Blaž Enology 2019.”, na kojemu je svoje proizvode predstavilo više od 20 vinara i vinogradara, održan je pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak u Međugorju

MEĐUGORJE – Pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u četvrtak je u športskom centru u Međugorju održan četvrti festival vina „BLAŽ ENOLOGY 2019.“.

Jedinstven festival

Četvrtu godinu za redom BLAŽ Enology okuplja ponajbolje proizvođače Blatine i Žilavke te su i ove godine svoje proizvode vinoljupcima ponudili: Carska vina, Vinarija Brkić, Vinarija Čitluk, Vinarija Buntić, Vinarija Dodig, Vinarija Petrus, Vinarija Begić, Podrumi Andrija, Podrum Ostojić, Vinarija Marjanović, Vinarija Škegro, Vinarija Nuić, Daorson Vina, Vinarija Vilinka, Vinarija Tolj, Vinarija Rubis, Vinarija Matić, Ero Vino, Vinarija Keža, Hercegovina Produkt, Hepok, Podrum Sušac, Vinarija Vukoje, Vinarija Milas, Vinarija Lug te gosti iz Slovenije, Vinarija Šćurek.

Predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg kazao je kako je ovaj festival jedinstven po tomu što se na jednom mjestu može kušati i uživati u vinima koja su proizveli hercegovački vinari.

– I ove smo godine rado prihvatili biti pokroviteljem ovog festivala, koji je jedinstven po tomu što na jednom mjestu možemo kušati i uživati u vinima koja su proizveli naši hercegovački vinari. Festival je mjesto gdje se na poseban način želi ispričati priča o žilavki i blatini, kojom promoviramo našu izvornost, ali i potvrđujemo naša postignuća u proizvodnji vina.

Posebno me raduje to što je ovaj festival već izašao iz okvira Hercegovine i postao prepoznatljiv i izvan granica Bosne i Hercegovine, rekao je Herceg.

Dodao je kako je zajednička zadaća da svake godine predano radimo na podizanju kvalitete vina, kako bi Hercegovina bila prepoznatljiva kao vinska regija u kojoj se proizvode vrhunska vina.

Zabavni program

Istaknuvši kontinuiranu potporu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, organizatori su dr. sc. Nevenku Hercegu, uručili Povelju zahvalnosti za potporu i doprinos ovom festivalu.

Inače, na ovogodišnjem festivalu vina bio je nazočan i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

Večer su svojim nastupom glazbeno obogatiti Branimir Bubica i klapa Sebenico s posebnim gostom Markom Škugorom. U zabavnom dijelu programa nastupili su  Duo INTIME. Tijekom večeri posjetitelji su mogli uživati u izložbi djela oslikanih na bačvama, a nastalih na likovnoj koloniji Krešimir Ledić.

Diplome 1. stupnja sommelierstva Marku Vidoviću i Ivanu Perutini

mde

U sklopu festivala vina ”Blaž Enology 2019′ podijeljene su i diplome za sommeliere 1. stupnja. Među polaznicima, diplomu za 1. stupanj sommelierstva dobili su Marko Vidović i Ivan Perutina. Predavač na tečaju održanom u kolovozu ove godine, bio je Dražan Dennis Šunjić koji već više od 20 godina živi u Londonu te radi u vinskom businessu (radio je poslove od sommeliera do key account manager-a za najveće firme koje se bave uvozom i distribucijom vina), a posjeduje WSET diplomu 4. stupnja koja je ujedno i najviši stupanj te najprestižnije svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim pićima.

dnevni-list.ba