Naslovnica Politika ŽIV JE: Inzko osudio Deklaraciju SDA

ŽIV JE: Inzko osudio Deklaraciju SDA

Ured visokog predstavnika je nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke.

-Budući da su neki pogrešno protumačili naš odgovor, visoki predstavnik želi pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA, priopćeno je iz OHR-a.

-Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne napetosti.

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti kako je, u skladu sa svojim mandatom, obvezan inzistirati na punom poštivanju Daytonskog sporazuma.

On uključuje i Ustav BiH, koji jasno jamči suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih dužnosnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna osoba štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama, navodi se u priopćenju iz Ureda visokog predstavnika.