Naslovnica Gospodarstvo Kvesić: Natječaj za novu Kliniku za dječje bolesti u roku nekoliko dana

Kvesić: Natječaj za novu Kliniku za dječje bolesti u roku nekoliko dana

Projekt realizacije kredita Saudijskog fonda za zdravstveni sustav HNŽ-a bio je u blokadi već skoro godinu dana. Kako doznaje Ero.tel, proces je konačno odblokiran i uskoro bi se trebalo krenuti u realizaciju projekata. To nam je potvrdio i ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić koji izražava zadovoljstvo što je priča pomaknuta s mrtve točke nakon dugo vremena.

-Mi ovoga tjedna imamo sastanke po tome pitanju i očekujemo kako će natječaj za izgradnju nove Klinike za dječje bolesti SKB Mostar biti raspisan u roku nekoliko dana. Sve stoji već dugo vremena spremno, mi ćemo natječaj objaviti čim dobijemo zeleno svijetlo nadležnih institucija HNŽ-a – govori na početku razgovora za Ero.tel ravnatelj Kvesić.

Dodaje kako će ovoga tjedna biti održan niz sastanaka kako se slučajno ne bi opet pojavila neka smetnja u procesu realizacije odobrenih kreditnih sredstava. Inače, radi se o iznosu od 33 milijuna maraka koji je raspoređen na SKB Mostar, RMC “Dr. Safet Mujić” i bolnicu u Konjicu.

Najveći dio će biti raspoređen na projekt nove Klinike za dječje bolesti SKB Mostar koja će tako najmanje za idućih 50 godina riješiti pitanje smještaja ove institucije.

-Svi znamo da naša Pedijatrija radi u jako lošim uvjetima i konačno bi trebali riješiti i taj problem. Klinika koju ćemo graditi zadovoljavat će sve potrebe regije Hercegovine, biti će jedna od najboljih institucija ove vrste u BiH i šire i očekujemo kako će naši najmlađi pacijentima imati daleko bolje uvjete za liječenje nego je to slučaj sada – rekao je Kvesić za Ero.tel.

Inače, objekt je već trebao biti izgrađen prema prvim planovima, ali političke opstrukcije su cijelu priču odgodile skoro do 2020. godine. Saudijski kreditor je već nekoliko puta upozoravao kako će povući odobrena sredstva jer stoje neiskorištena. Izgubljeno vrijeme sada treba barem djelomično nadoknaditi ubrzanjem radova i procesa jer je u pitanju liječenje djece.

-Žao nam je što se uopće došlo do situacije u kojoj smo sada, ali kada već izlazimo iz nje, idemo gledati naprijed, a ne unatrag. Očekujemo što brže raspisivanje natječaja koji je već odobren od strane kreditora i skori početak radova. Puno je posla pred nama i samo se nadamo kako neće biti novih političkih opstrukcija u ovome procesu – zaključio je Kvesić u izjavi za Ero.tel.

AU: M.K./Ero.tel