4 C
Čapljina
Subota, 27 veljače, 2021

Porast broja bolovanja i potrošnje lijekova u HNŽ-u

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru razmatralo je, među ostalim, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješće o liječenju izvan Županije i Izvješće o potrošnji lijekova s Liste lijekova. U izvješću o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 0,9 posto i troškova po istima za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

Rezultati analize podataka o provedenim liječenjima osiguranika izvan Županije za proteklih devet mjeseci 2019. godine pokazuju povećanje broja realiziranih uputnica i smanjenje troškova liječenja za 103.000 maraka usporedno s podacima za isto razdoblje 2018. godine.

U analiziranim podacima i dalje je prisutan trend porasta broja oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne može dovršiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar HNŽ-a, a ovo se najviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina i na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji. Usporedbom podataka o potrošnji lijekova s liste lijekova zabilježen je blagi porast broja izdanih recepata i financijski porast potrošnje od 2,1 posto.

Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s Liste lijekova u priopćenju se navodi kako je uočen blagi porast broja pacijenata koji koriste pravo liječenja lijekovima s pozitivne liste, a na kroničnu terapiju i dalje otpada preko 85 posto od ukupne potrošnje lijekova s Liste.

Upravno vijeće razmatralo je i Izvješće o potrošnji ortopedskih pomagala, koje je pokazalo da je u prvih devet mjeseci 2019. godine primjetan pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 6 posto i rast utrošenih financijskih sredstava za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine pokazuje kako su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 108,84 milijuna maraka što je 3,82 posto više od planskog prosjeka, a izvršeni rashodi niži su od planiranih za 4,43 posto, budući da nije realiziran veći broj jednokratnih isplata i projektnih aktivnosti čiji trošak se odnosi na cijelu godinu, navodi se u priopćenju.

Direktor ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako su odgovorno planiranje i upravljanje raspoloživim sredstvima ključni za stabilnost Zavoda i zdravstvenog sustava HNŽ-a. “Rezultati izvršenja Financijskog plana Zavoda za proteklih devet mjeseci potvrđuju kako smo i ovu godinu planirali odgovorno.

S obzirom na ukupnu gospodarsku situaciju očekujemo da će se do kraja godine zaustaviti rast poreznih prihoda, a podići izvršenje rashoda prema planu. Sukladno navedenom, naša realna očekivanja su da ćemo i ovu godinu završiti pozitivnim financijskim rezultatom”, kazao je Bošnjak.

Nakon usvojenih izvješća Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i usvojilo pet odluka među kojima je i Odluka o visini premije osiguranja za 2020. godinu, a sukladno usvojenoj odluci cijena markice, kao i ranijih godina, ostaje 20 maraka po osiguranoj osobi, stoji u priopćenju.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news