Naslovnica Politika Proširuje se program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ

Proširuje se program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na svojoj današnjoj sjednici usvojila je informaciju o Županijskom programu ranog otkrivanja raka dojke od 2019.-2022. godine. Istaknuto je kako je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite sklopilo ugovore o sudjelovanju u provođenju pilot projekta programa, koji je Vlada HNŽ usvojila prva u Bosni i Hercegovini, s dvije zdravstvene ustanove: SKB Mostar i Dom zdravlja Konjic, gdje su mamografski pregledi počeli sredinom rujna.

Budući da je pilot projekt pokazao odlične rezultate, stvoreni su preduvjeti za implementaciju tog programa i u ostalim zdravstvenim ustanovama koje su izrazile spremnost za sudjelovanjem, priopćeno je iz Vlade HNŽ. Nakon provedene procedure javnog konkursa, usvojena je i odluka o odabiru 37 projekata socijalne politike za koje je, na osnovu usvojenih kriterija i uvjeta za raspodjelu, izdvojeno ukupno 100.000 maraka. Na sjednici je razmotrena i usvojena odluka o dodjeli 72.000 maraka ustanovama i udruženjima u okviru kojih je organizirana javna kuhinja.

Svjesna značenja stalne obuke stručnih radnika iz centara za socijalnu zaštitu, u skladu sa Zakonom o udomiteljstvu Federacije BiH, Vlada je usvojila odluku kojom je izdvojila 10.000 maraka za tu namjenu, a sredstva će biti dodijeljena nakon provedene procedure javnoga konkursa na koji se mogu javiti centri za socijalni rad s područja HNŽ koji ispunjavaju opće i posebne kriterije konkursa.

Radeći kontinuirano na provođenju integrirane multisektorske Strategije razvoja HNŽ u kojoj je, u okviru strateškog cilja usmjerenog na podizanje konkurentnosti poljoprivrede, poduzetništva i turizma, jedna od prioritetnih mjera osiguranje održivog ruralnog razvoja, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i odluku o izradi Strategije ruralnog razvoja HNŽ od 2020.-2027. godine. Istaknuto je kako je cilj izrade Strategije, na kojoj će Vlada raditi zajedno s UNDP-em, poboljšanje ukupnih uvjeta življenja i zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima.

Usvojena je i odluka o izvršenju Programa zapošljavanja pripravnika u 2019. godini u županijskim organima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, organima i institucijama HNŽ kojima će biti omogućeno zapošljavanje sto mladih visokoobrazovanih osoba. Također, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju jednokratnih pomoći za pokrivanje troškova liječenja i rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih obitelji, stoji u priopćenju.

vecernji.ba