back to top
21.8 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

Policajci u Hercegovini idu u mirovinu s početnim činom, nemaju komesara i nedostaje im 220 službenika

Policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja svakodnevno ima pune ruke posla s kriminalitetom i brojnim akcijama radi sigurnosti građana, jedina u državi nema komesara niti dovoljno ljudstva te su policajci degradirani i bez mogućnosti napretka.
Hercegovački plavci nerijetko odlaze u mirovinu s početnim činom, jer u sustavu nedostaju brojne karike, među kojima je prije svega komesar koji treba rukovoditi i nadzirati sve policijske aktivnosti vezane za javnu sigurnost građana te sprečavanje i otkrivanje kaznenih djela.

Jedini u državi bez komesara

“Svjedoci ste i vi vidite da smo mi jedina županija koja nema komesara policije i to već 16 mjeseci”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata MUP-a HNŽ Nail Balić.

Da bi stvar bila gora, kako kaže, ni sami ne znaju kad mogu očekivati to da dobiju komesara, što im u svakodnevnom funkcioniranju pričinjava niz problema.

“Da li će se dogoditi da ga dobiju u nekom skorom vremenskom periodu ne znam, ali mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi, jer mi evo već 10 godina nismo u mogućnosti da napredujemo u službi. Tako se događa da policajci odlaze u mirovinu u onom početnom činu policajca”, objašnjava nam Balić.

Dogovor politike

On ističe da se po tom pitanju sve vrti oko nekog dogovora politike pa je sasvim neizvjesno da li se taj problem može riješiti u ovom momentu ili za nekoliko mjeseci.

Podsjeća da je na posljednjoj skupštini koja je održana bilo riječi o tome da se natječaj koji je bio raspisan za formiranje Nezavisnog odbora za imenovanje komesara poništi i da se raspiše drugi.

Smatra da bi to mogao konačno biti dobar znak da bi se krenulo u proceduru. O mogućim favoritima za komesara policije u HNŽ nije htio govoriti, jer kako kaže ima dobrih kandidata koji ispunjavaju uvjete. Vjeruje da će policajci biti zadovoljni samo da se izabere onaj tko ispunjava uvjete i prođe svu natječajnu proceduru kako je zakonom propisana. Kad bi imali komesara, kako vjeruje Balić, bile bi riješene i ostale karike koje nedostaju u sustavu funkcioniranja.

Nedostatak karika u sustavu

“Nemamo tijela unutarnjih ministarstava od policijskog odbora, javno-žalbenog biroa, komesara i svega ostaloga tako da se došlo u situaciju da se svi natječaji koji bi trebali redovno biti raspisani za prijem novog ljudstva ne mogu provoditi, zato što nema tih unutarnjih tijela”, pojasnio je Balić.

Zbog svega navedenog, kako ističe, MUP HNŽ je u deficitu s ljudstvom, odnosno policajcima.

“Nama u MUP-u HNŽ nedostaje 220 policijskih službenika”, tvrdi Balić navodeći kako je to problem s kojim se nose već duže vremena.

Podsjeća da je natječaj bio raspisan 2018. godine i da je tada dijelom ušao u fazu selekcije dokumentacije i na tome je sve stalo.

“Međutim, da bi se taj natječaj nastavio, mora se izvršiti pomjeranje ljudstva unutar ministarstva. Tako bi se sve pozicije činova morale ispomjerati prema gore, od policajca na starijeg policajca, pa nadnarednika, narednik na starijeg narednika, da bi se otvorio prostor za upošljavanje novih policajaca. Bez ovog načina pomjeranja ljudi koji trenutno rade suvišno je pričati o bilo čemu”, zaključio je Balić.

Spremni i na štrajk

Pored nagomilanih problema, podsjetio je kako ni Vlada HNŽ nije ispoštovala dogovor koji su imali ranije o načinu isplate dugovanja po pravomoćnim presudama. Stoga su u Sindikatu odlučili da će se boriti za svoja prava i položaj koji policija u HNŽ zaslužuje.

Zbog toga su jučer održali sastanak s ministrom unutrašnjih poslova HNŽ Slađanom Bevandom i ministrom financija i zatražili sastanak s premijerom Vlade HNŽ Nevenkom Hercegom.

“Očekujemo u naredna dva-tri dana da dobijemo poziv od ureda Vlade HNŽ i da vidimo što se može uraditi da bi se ovo premašilo. Nadamo se da su shvatili problem koji je stvarno ozbiljan i da će se to riješiti. Ukoliko se ne riješi, mi ćemo u skladu sa zakonom poduzeti sve mjere i radnje, ono što zakon dozvoljava, a ima i zakon o štrajku pa ćemo vidjeti za dalje”, zaključio je Balić.

klix.ba

 

Najave i promocije

Related news