Naslovnica Gospodarstvo Kinezi nakon startnog kašnjenja udarnički rade na poddionici Zvirovići – Počitelj

Kinezi nakon startnog kašnjenja udarnički rade na poddionici Zvirovići – Počitelj

Trebalo im je dugo da uđu u posao, međutim kada su krenuli onda je to bilo punom parom, može se reći za radove na Koridoru 5 c, na poddionici Zvirovići – Počitelj dugoj ukupno 11,75 kilometara. Valja reći da je poddionica razdvojena na dva LOT-a, 1 i 2.

Predviđeni rok izgradnje za LOT1 u dužini od 10 kilometara, je 24 mjeseca. U okviru LOT 1 gradit će se petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M – 17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Dakle, LOT 1 podrazumijeva radove s obje strane Neretve, a izvođač radova je kineska tvrtka.

U okviru LOT-a 2 je veliki most u Počitelju. Izvođač radova na tom projektu je konzorcij kojeg čine kineske i azerbejdžanske tvrtke. Predviđeni rok izgradnje LOT-a 2, je 30 mjeseci. Valja reći da su kineske tvrtke zbog lakšeg odvijanja radova, manjim mostom iznad Počitelja, spojile dvije obale Neretve.

Naravno, Čapljinci se ne bi ljutili da taj most ostane i trajno, jer bio za niskog vodostaja bio prikladna veza između čapljinskih naselja Dretelj i Šurmanci na zapadnoj, odnosno Ševaš Njive i Poočitelj na istočnoj obali Neretve.

D. Musa