Naslovnica Koronavirus Dr. Svjetlana Grgić zahvalila se svima i osvrnula se na rad COVID-19...

Dr. Svjetlana Grgić zahvalila se svima i osvrnula se na rad COVID-19 bolnice u Mostaru

Doc. dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar je u današnjem obraćanju medijima na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ-a iznijela presjek događanja u protekloj borbi s koronavirusom rekavši:

“Veliko mi je zadovoljstvo obavijestiti sveukupnu javnost da smo u petak, 15. svibnja, otpustili zadnjeg bolesnika iz COVID-19 bolnice SKB Mostar na kućnu njegu.

Bogato profesionalno iskustvo ali i ono ljudsko koje smo dobili u proteklom razdoblju uistinu je do sada neviđeno. Pojedinosti o putu koji je započet o vijestima u Wuhanu pa sve do današnjeg dana zaista je teško izreći riječima. No ipak ukratko podsjetiti ću na kronološki slijed razvoja svih događaja.

Svjesni ozbiljnosti epidemiološke situacije u svijetu već 06. veljače formiran je Krizni stožer SKB Mostar na čelu s ravnateljem prof. dr. sc. Antom Kvesićem koji je donosio ubrzane i brojne odluke o pripremi i organizaciji prostornih i smještajnih kapaciteta kao i iznimne velike kadrovske preinake. Paralelno s tim izrađivali smo i algoritme za rad kako o liječenju bolesnika s COVID-19 infekcijom prateći svjetske protokole i prateći različita istraživanja u svijetu tako i edukacije u postupanju s opremom.

Od 26. veljače počeli smo primati prve pacijente a 17. ožujka,kao što sami znate, primili smo bolesnika prvog s najtežom kliničkom slikom COVID-19 infekcije i tada službeno pod nadzorom infektologa, anesteziologa započinje rad respiracijskog centra u COVID-19 bolnici za liječenje najtežih bolesnika. Naravno, sve to u suradnji praćeno s Zavodom za mikrobiologiju, kolegama mikrobiolozima koji su nas ispratili do zadnjeg dana.

Obujam posla se svakodnevno povećavao, kao što i sami znate, te su nam u pomoć pristizali postepeno djelatnici s drugih klinika i odjela naše bolnice. Ovaj put izgradnje COVID-19 bolnice bio je zaista prožet velikim naporom i znojem, posebnog međusobnog razumijevanja i na koncu zajedništva svih medicinskih i nemedicinskih djelatnika naše bolnice.

U našoj COVID-19 bolnici liječili su se zapravo svi bolesnici iz naše tri županije u Hercegovini. Ukupno je bilo 89 bolesnika s teškom i srednje teškom kliničkom slikom i ostvarena su 794 bolnička dana. Nažalost 19 bolesnika je ipak preminulo a u respiracijskom centru su boravila 24 bolesnika. Od toga na respiratoru je bio 21 bolesnik a 3 su bila na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Ispred Kriznog stožera SKB Mostar želim se ovim putem zahvaliti najprije svekolikom pučanstvu na odgovornom ponašanju i pridržavanju svih mjera sa ciljem zaštite sprječavanja širenja COVID-19 infekcije i svakodnevnoj podršci našem radu koja nam je u teškim trenutcima bila hrana i snaga. Hvala vam za svaki pljesak, hvala vam za svaki crtež vaše djece, hvala vam za svaki dostavljeni kolač i ručak kao i nebrojne poruke podrške koje smo svakodnevno primali. Veliko hvala svim pacijentima kojima smo pružili najbolju moguću skrb. Zahvale idu i vama novinarima i vašim medijskim kućama što ste imali iznimno razumijevanje za nas i podržali nas u svemu. I mi smo se liječnici trudili se podržati vas koliko smo mogli jer je naša primarna zadaća ipak bila liječiti bolesnike. Hvala vam na razumijevanju.

I na kraju, ako smo nekoga izostavili u zahvalama, molim vas, nemojte se uvrijediti jer je bilo toliko podrške sa svih strana na što smo svi ponosni.

Na kraju, ovo proživljeno iskustvo možemo reći da svjedoči istinitosti izreke kako sloga kuću gradi a još smo jednom sami dokazali da smo u najtežim trenutcima zajedno najjači.

I na kraju želim svima poručiti i poruku poslati, da i nakon ove korona infekcije i dalje se trebamo pridržavati i poštovati mjera i preporuka stručnjaka jer je korona još uvijek prisutna i ne smijemo prestati misliti na to. Svima jedno veliko hvala.”

Đaka city