Naslovnica Vijesti U Srednjoj školi Čapljina uvodi se novo zanimanje – CNC operater

U Srednjoj školi Čapljina uvodi se novo zanimanje – CNC operater

Nastavna godina 2019./2020. za učenike Srednje škole Čapljina uskoro završava, dok su maturanti već završili s nastavom. U utorak, 19. svibnja, Tihana Đevenica, novinarka Radiopostaje Čapljina razgovarala je sa Željkom Previšić, ravnateljicom Srednje škole Čapljina koja je dala osvrt na online nastavu, te govorila o načinu polaganja mature i završnog ispita kao i o pripremama za novu školsku godinu i upisima u prve razrede Srednje škole Čapljina.

“Pozdravljam vas i sve slušatelje Radiopostaje Čapljina. Drago mi je što se uvijek interesirate kako mi radimo, dokle smo, kako nam je i što planiramo dalje. Nastava online koja je krenula od 13. ožujka traje i sada i na taj će način završiti učenici završnih razreda a i redoviti učenici, znači nižih razreda, s tim da maturanti završavaju 20. svibnja, znači u srijedu je njihov zadnji, hajdemo reći nastavni dan u srednjem obrazovanju. Svoje obveze ispunjavaju preko maila, Viber grupa, Google učionica, ispunjavaju svoje obveze i zadaće koje nastavnici zadaju i na temelju toga barem jedna ocjena će biti upisana jer na sreću imali smo jedno polugodište cijelo, siječanj i veljaču, tako da učenici imaju dovoljan broj ocjena i mislim da, naravno uvijek se ide u njihovu korist a mislim da su i oni pokazali svoju kreativnost i ispunjavali obveze koliko je bilo u njihovoj moći.” kazala je ravnateljica Srednje škole Čapljina Željka Previšić.

Koliko je teško bilo profesorima raditi na ovakav način, kako su se snašli?

“Ja mogu reći za sebe jer imam samo jedan razred u kojem je 18 učenika i ono što bi im, naravno uživo u razredu prenijela i odgovorila na sva njihova pitanja, na ovaj način je jednostavno nemoguće. Koliko god bih pojašnjenja napisala to je previše teksta i njih to zamara uz sve ostale predmete koje trebaju čitati a onda mogu misliti kako je to kolegama i učenicima koji imaju recimo po 22 sata ili 20 sati to ispuniti, a i učenicima od 6 do 7 sati dnevno, samo da je redovite nastave, a ne sve obveze koje moraju izmiriti do određenog roka, proslijediti nazad nastavnicima da bi to vrjednovali. Tako je ovo jedna nova situacija koja nas je zatekla. Nemamo iskustvo ni mi ni učenici. Trudimo se da na što bolji način odradimo to razumjevši učenike a nadam se i oni nas, pa evo nadam se da će ovo biti jednog dana iza nas.”

Kazali smo školska godina se bliži kraju. Kako će to izgledati za maturante? Koji datum je završni, kojeg datuma trebaju predati maturalne radove, odnosno jesu li već predani?

“Ja moram pohvaliti učenike, naravno i njihove razrednike i nastavnike, sve su to odradili već do 08. svibnja su svi maturalni radovi predani. U tajništvu škole odrađen je protokol, čak su i fizički oni uvezali radove, predali, tako da će nastavnici to, mentori pregledati i kad krene matura, a planiramo to negdje od 01. lipnja jer prvi rok ljetni je lipanjski rok, prema odluci ministarstva koju smo dobili o načinu polaganja mature i završnog ispita u školskoj 2019./2020. godini u srednjim školama na području HNŽ-a maturanti neće fizički dolaziti u školu nego će se ocjene izvesti prema naputku odnosno odluci ministarstva.”

Hoće li biti dodatnih predmeta, ispitivanja ili radova na neke teme kako je bilo proteklih godina?

“Iskreno reći ću što se tiče recimo završiti regularno odnosno završiti razred. Sada ocjene koje imaju izvest će se, ne mora biti aritmetička sredina jer nastavnik dobro poznaje svoga učenika, tako da mislim ono stanje koje je bilo na polugodištu bit će vjerojatno opet tako ili za nijansu bolje. Mislim da neće biti negativnih ocjena pa neće biti ni popravnih ispita, a oni su svoju obvezu prema maturalnom radu odnosno završnom ispitu izvršili, mentori imaju to pred sobom a isto kažem za ostale predmete, dakle hrvatski jezik, obvezni izborni predmeti, matematika i engleski jezik, izborni predmet po volji učenika. Sve su imali kroz svoje četverogodišnje školovanje tako da mislim da će nastavnici kako po ovoj odluci ide neka srednja ocjena, znači i za gimnazijalce govorim, za četverogodišnje tehničke škole, čak njihovi strukovni predmeti, ide ovdje u naputku, prijedlogu odnosno odluci da budu tri predmeta s najboljim ocjenama koje učenik ima da zaključna ocjena bude ta srednja vrijednost znači iz tih predmeta. Tako da je i ovo jedna nova situacija i iskustvo i mislim da maturanti neće biti nezadovoljni za sada mislim u njihovom regularnom prolazu završetku godine. Ukoliko imaju želju za većom ocjenom nego što bi ona bila po onome što je upisano u dnevniku, nastavnici izlaze u susret i uz naravno nekog svjedoka, da li to sad online ili po dolasku u školu, jer po ovoj odluci 10 osoba može biti na jednom mjestu pa se može organizirati na takav način pa nastavnici daju sebi truda i volje jer ne žele ošteti nikoga i žele izaći u susret učenicima.”

Što je s popravnim ispitima?

“Malo me preuranjeno pitate da je ne bih naljutila svoje kolege nastavnike. Ja se iskreno nadam da ih neće biti. Nadam se. Barem ovako online mogao je i onaj učenik koji je imao negativne ocjene zadaće napisati, netko mu pomoći, proslijedi nastavniku jer i to je jedan oblik aktivnosti i brige o sebi i tom predmetu i samom nastavniku, znači poštivati sebe, predmet i nastavnika i mislim da zaslužuje prolaznu ocjenu.”

Ono što je još važno pitanje za Srednju školu Čapljina su prvi razredi i upisi u prve razred srednje škole, što imamo na ponudi?

“Ja ću iskreno izraziti žaljenje jer 27. ožujka smo trebali imati prvi put dane otvorenih vrata na način kako smo mi zamislili sa gospodarstvenicima grada Čapljine, gradom Čapljinom našim osnivačem, Asocijacijom poduzetnika Hercegovine i Caritasom tako da smo htjeli tako reći uživo budućim učenicima i njihovim roditeljima odgovoriti na sva pitanja koja ih zanimaju i zorno prikazati što ih čeka i što će moći upisati. Nažalost zbog ove pandemije koronavirusa i prekida redovitog školovanja ili redovite nastave, mi smo napravili prezentaciju zanimanja koja ćemo ponuditi za školsku 2020./2021. godinu pa od četverogodišnjih zanimanja:

– opća gimnazija,
– ekonomist,
– računalni tehničar u strojarstvu,
– poljoprivredni tehničar (opći smjer),

a od trogodišnjih zanimanja:

– kuhar,
– konobar,
– prodavač,
– automehaničar,
i ove godine uvodimo novo zanimanje CNC operater.

Tako da smo svim našim osnovnim školama proslijedili ovu prezentaciju kako bi je približili svojim učenicima i roditeljima a na sva pitanja ako im treba odgovor, tu smo. Očekujemo da ministarstvo raspiše natječaj za upis redovitih učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2020./2021. godini. Znači raspisuje ga ministarstvo, uvjete i prvi rok će biti u lipnju.”

Kažite nam nešto malo više ovom CNC operateri. Kako će to izgledati? Znamo da ste slali učenike iz strojarske škole prije u Mostar. Kako će to sada izgledati u Srednjoj školi Čapljina? Je li imaju tu strojevi ili će i dalje ići u Mostar?

“INTERA tehnološki park su nam izašli u susret i za naše računalne tehničare u strojarstvu, čak učenici kad su bili treći razred a evo sada i četvrti, i učenici drugog razreda računalnih tehničara u strojarstvu, imali smo hajdemo reći neku predobuku ili neku manju obuku, neće dobiti certifikat da bi sutra mogli raditi jer su uvod u taj posao, ili buduća ta zanimanja ili rad s CNC strojevima odradili i nažalost i u tome nas je prekinula ova pandemija ali ćemo suradnju nastaviti i dalje. A onda se pojavila i želja, odnosno mi kontaktiramo i u suradnji smo i sa bivšim Energoinvestom odnosno Armaturama, tako da je potreba za CNC operaterima velika pa smo recimo krenuli evo da omogućimo našim učenicima da ne moraju ići u Mostar, ili ići u Stolac ili dalje nego da u svom gradu, bliže kući, mogu se obrazovati i za to zanimanje.
Za sad ćemo u prvom razredu praktičnu nastavu uz dogovor i suglasnost Armatura održavati praktičnu nastavu tamo a našu školsku radionicu, odnosno učionicu ili kabinet opremiti sa barem dva CNC stroja da mogu tu hajdemo reći obuku neku proći pa sutra kad krenu raditi da znaju što i kako treba napraviti.”

Imate li još što za poručiti, ima li što što nismo spomenuli možda?

“Ja mislim da smo spomenuli sve, jedino bih htjela na ovaj način pozdraviti svoje učenike sadašnje i buduće, roditelje, zamoliti maturante ali i ove ostale da imaju strpljenja i da imaju snage, da prikupe one zadnje atome i što bolje odrade ovo što nastavnici traže, kako bi i oni bili zadovoljni, iako kažem oni su na nekom “radnom odmoru” ali fizički ne dolaze u školu da će i psihički se odmoriti kada ovo sve završi a maturantima želim da upišu ono što žele upisati i da sljedeća školska godina krene normalno onako kako smo naučili. Mjesto učenicima je ipak u razredu.”

Tihana Đevenica, Radiopostaja Čapljina