Naslovnica Politika Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini odgođeni za 15. studeni

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini odgođeni za 15. studeni

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) na današnjoj sjednici donijelo je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Odgođeni izbori bit će održani u nedjelju 15. studenog 2020., javlja Anadolu Agency (AA).

Treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, počeo je 7. svibnja, kada je SIP BiH raspisao lokalne izbore.

S obzirom na to da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu osigurana, primijenjene su odredbe člana 14.2. izbornog zakona BiH, prema kojem SIP BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore. S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu 4. studenog, a izbori u Bosni i Hercegovini se, u skladu sa zakonom održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja (8. studeni) podudara i s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora je pomjereno za prvu sljedeću nedjelju odnosno za 15. studeni 2020, oblazložili su iz SIP -a BiH. SIP  BiH danas je usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti što je rezultat sljedećih, izmijenjenih okolnosti u odnosu na 7. svibanj.

  • Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. srpnja podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata.
  • Od 5. do 17. kolovoza dostavljaju se kandidatske liste.
  • Izborna kampanja počinje 16. listopada i trajat će do 14. studenog do sedam sati.
  • Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.
  • Rok za prijavu birača traje do 1. rujna 2020. do 20 sati.

Bljesak.info