back to top
18.1 C
Čapljina
Utorak, 16 travnja, 2024

Odblokirano 200 milijuna KM u ‘Elektroprijenosu’, najavljeni projekti i zapošljavanje radnika

Premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i RS Radovan Višković dogovorili su prije desetak dana deblokadu državne tvrtke „Elektroprijenos BiH“, na čijem je računu godinama blokirano više od 120 milijuna maraka predviđenih za investicije.

Na sastanku premijera u Doboju bio je i direktor „Elektroprijenosa BiH“ Matan Žarić, koji je za „Avaz“ kazao kako je na tom sastanku Uprava tvrtke zadužena da pripremi i usvoji financijski plan za ovu godinu.

-Taj naš plan moraju usvojiti Upravu, Upravni odbor i Skupština. Kompletnu tu proceduru usvajanja plana praktično bismo trebali završiti do sredine šestog mjeseca – kazao je Žarić.

Prema njegovim riječima, usvajanjem financijskog plana bit će deblokirano oko 200 milijuna maraka. Osim toga, bit će na raspolaganju kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Novac će biti utrošen u velike projekte koji bi mogli krenuti ove godine i za njihovu realizaciju trebat će više godina.

-Ključni projekti su u oblasti telekomunikacija, mijenjamo upravljački sustav. Naša oprema je stara više od 20 godina, a većina dobavljača daje opremu na 15 godina, pa je ne možemo ni zamijeniti jer se to više ne proizvodi. Dakle, moramo zamijeniti cijeli način upravljanja telekomunikacijskim sustavom – rekao je Žarić.

Nadalje, tu su i zamjena mreže i izgradnja novih trafostanica u Sarajevu, na Jahorini, Živinicama, Banjoj Luci…

-Imamo čitav niz trafostanica koje su od ranije potencirane, elektroprivrede nam šalju zahtjeve koje trafostanice moramo raditi. Tu je i dalekovod Jablanica – Mostar. Od kraja rata nikad nije obnovljen i sada smo ga uvrstili. Ima dosta transformatora koji su izgorjeli u trafostanicama, moramo kupiti deset transformatora, a svaki košta oko milijun maraka – naglasio je Žarić, piše Avaz.

-Neki idući korak trebat će biti prijem kadra. Nedostaje nam oko 280 radnika. Potrebni su nam električari, inžinjeri… – naglasio je Žarić.

Najave i promocije

Related news