back to top
9 C
Čapljina
Petak, 19 travnja, 2024

Najavljen povratak 250 studenata u Mostar

Nakon dvoipolmjesečne stanke, živo je ponovo u hodnicima Studentskog centra Mostar. Nakon ankete o eventualnom povratku, nedavno su u svoje sobe ponovno zakoračili studenti koji su se vratili u namjeri da tijekom ljeta polažu ispite koji čekaju. Ravnateljstvo i uposlenici Centra poduzimaju dodatne napore kako bi se stanje što je moguće prije normaliziralo.

Ovih dana svakodnevno se pri ulascima provjerava tjelesna temperatura studenata i uposlenika, a ranije su obavljene i neophodne radnje dezinfekcije.

Zakazale županije

Glasnogovornica Centra Anita Glibić napominje da su se prvi studenti vratili još 15. svibnja. Pojavilo ih se oko 50, s tim što kao i ranije dio uvijek nedostaje zbog čestih odlazaka kućama. Centar će u punom kapacitetu raditi od 1. lipnja. Najavljen je povratak više od 250 studenata.

– Tada bi se stanje značajno normaliziralo u Centru. Napominjem da se veliki broj ispita mora održati uživo, kao i pokaznih vježbi koje primjenom online nastave ne bi bile učinkovite. Tu je i dio studenata koji su se jednostavno željeli vratiti, neki da uče, neki jer vole Mostar i nedostajao im je… Akademska godina se “pomjerila“, a mi smo za lipanj uslijed svega ovoga smanjili cijene smještaja, navodi Glibić.

Centar je svoja vrata zatvorio 20. ožujka. Od tada tamo nitko nije boravio, što je dovelo do financijskih problema i znatno manjih prihoda.

– Od početka se financiramo na način da subvencije plaćaju županije iz kojih imamo studente ovdje, te plaćanjem stanarine od strane samih studenata. U ovom vremenu ostali smo i bez jednog i bez drugog. Uputili smo upite vladama županija da li će nam pomoći u ovom vremenu, ali neke dosad nisu bile dostojne ni odgovoriti na upite, dodaje.

Bez obzira na sve probleme dio djelatnika i tijekom korone dolazio je na posao.

– Čuvali su stvari studenata koje su ostale u njihovim sobama. Nismo nikomu naplatili to čuvanje, iako su ostali centri u zemlji i to radili. Plaće su uslijed problema koje je donijela pandemija snižene za 50 posto, a umanjili smo i značajan broj ugovora. U proljetnim mjesecima prema nepisanom pravilu imamo i probleme s naplatom dugovanja od županija. Neke od početka akademske godine ništa nisu platile. Ipak smo, bez obzira na navedeno, optimistični. Vjerujemo i kako će vlade uvidjeti koliko smo oštećeni, te da će nam dati novac. Priželjkujemo početak naredne akademske godine od rujna bez ikakvih financijskih problema, najavila je na kraju Glibić.

Studenti bi i na kavu

Studenti još nisu sigurni kako će biti organizirani ispiti. Kažu kako će sve i dalje ipak ovisiti od profesora i mjera koje su propisane, kao i o veličini učionica.

– Iako se nisu svi vratili, što stvara mali strepnju, očekujem cimerice ovisno o tomu kako budu tekle obveze s fakultetom, kazala je studentica novinarstva Tamara Stojanović.

Navela je i kako bi studentima mnogo draže bilo da ispiti budu uživo, jer su kako kaže navikli na to, kao i na ritual ispijanja kave na kojoj se podijeli i ono što se znalo i nije znalo tijekom ispita.

D. A., dnevni.ba

Najave i promocije

Related news