Naslovnica Koronavirus Doktor Jurica Arapović: Nisam za povrat mjera od prije tri mjeseca

Doktor Jurica Arapović: Nisam za povrat mjera od prije tri mjeseca

Strogim mjerama, koje su uključivale i potpunu zabranu kretanja između pojedinih općina, broj zaraženih je drastično smanjen.

Doktor Jurica Arapović u izjavi za Dnevni list apelirao je na građanstvo da se pridržava mjera i preporuka (maske, rukavice, distanca), kako bi se broj oboljelih smanjio u narednim danima i mjesecima. Kaže i kako nije za povrat mjera koje su na snazi bile u ožujku, travnju i na početku svibnja.

– Ne smijemo biti taoci COVID-19, ali moramo biti oprezni i pridržavati se naredbi i preporuka. Situacija se nažalost i dalje komplicira. Prešli smo brojku od 120 novooboljelih u BiH u jednom danu. Danas (jučer) je evidentirano njih 140. Vlasti se moraju zapitati što nam je činiti, a građani se moraju pridržavati osnovnih mjera i preporuka, naročito u zatvorenim prostorima, poručio je.

Uslijedilo je pitanje o navodnoj “slabosti“ ili “oslabljenosti“ virusa, na što je doktor Arapović odgovorio: “Ne mislim da je ovaj virus oslabio. Nemojmo se zanositi time i relativizirati rizik težine bolesti COVID-19. Za takve konstatacije potrebno je temeljito zdravstveno istraživanje. Tomu se možemo nadati u narednim tjednima. Sreća u nesreći je što većinu oboljelih danas čine mlađi ljudi. Imamo svega 12 posto oboljelih koji su stariji od 65 godina, podsjeća Arapović, napominjući i kako i ovaj podatak može uticati na sliku stanja na terenu.

– Bojim se da se u javnom prostoru stvara kriva slika stanja jer na sreću u ovom trećem pogoršanju nema još većeg broja umrlih. No, trebamo sačekati i vidjeti što će se dešavati u narednim danima i tjednima, rekao je.

Ljetovanja

Opasnost od zaraze, kaže nam, i dalje postoji.

– Nismo riješili prvi val pandemije, štoviše pred nama je treće i najgore pogoršanje do sada. Zbog toga su danas na Federalnom stožeru donesene preporuke, mjere i naredbe koje će se uputiti ka stožerima u županijama, rekao je na kraju, uz napomenu da sve ove naredbe trebaju nadzirati nadležna ministarstva i inspekcije ukoliko želimo ljetovati.

D.A., dnevni.ba