15 C
Čapljina
Nedjelja, 18 travnja, 2021

FOTO: Politički prosvjed u Uskoplju

U općini Uskoplje jučer je u 12 sati počeo prosvjed mještana ove općine zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o zaustavljanju prebrojavanja glasova pristiglih poštom.

Svoje nezadovoljstvo zbog manipulacije izbornih rezultata i činjenice kako SIP nije uvažio glasove putem dijaspore, iskazali su mirnim prosvjedom pod nazivom “Ponesite svijeće u znak smrti DEMOKRACIJE i porukama na transparentima.
Mala razlika između Seada Čauševića te kandidata HNS-a Dražena Matišića ponovno je medijsku pažnju okrenula ka ovoj srednjobosanskoj općini i još jednom bi se mogao ponoviti slučaj sličan onome u Novom Travniku kada je na sličan način i današnji načelnik Stjepan Dujo ostao bez mandata.

Okupljenima se obratio Stanko Kustura, sin poginulog branitelja riječima:

“Nikad ništa nismo tražili.

Hrvatski narod Gornjeg Vakufa-Uskoplja jako je propatio u proteklom ratu, ali se ipak održao. Održao se i u poraću nastojeći obnoviti svoje živote ali i svoju političku poziciju, svjestan da ništa više neće biti kao prije, ali odlučan nastaviti se boriti. Ništa nismo tražili ali ni dobili.

Očito je sudbina malih mjesta u poslijeratnom razdoblju Bosne i Hercegovine da su redovito na rubu dešavanja i da iz njih najčešće doznajemo loše vijesti. Tako i o Gornjem Vakufu-Uskoplju i dalje kruže priče kako su to dva grada pod istim nebom. Upravo smo na proteklim izborima dokazali suprotno. Hrvatski narod Gornjeg Vakufa-Uskoplja isturio je mladu ekipu spremnu preuzeti odgovornost ne za podijeljeni, nego za zajednički, grad perspektivne budućnosti.

Tu snagu i volju prepoznali su i žitelji ove općine ne samo ovdje nego i u naši ljudi u dijaspori. Ipak, njihova volja je prekrižena, demokracija u našoj općini ukradena a mi ostavljeni da stojimo sami!

Naše današnje zajedništvo odgovor je na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ovim činom mirnog okupljanja tražimo očitovanje spomenutog tijela i kompletno izvješće o glasovima pristiglim putem pošte i tek ćemo onda priznati eventualni poraz! Zanima nas kako tzv. pobjednici izbora u ovoj općini prije potvrđenih a kamoli službenih rezultata znaju da su pobijedili u trenutku kad su se glasovi još uvelike brojali? Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojanje glasova putem pošte.

Ne želimo nerede, dapače. Želimo vladavinu prava i demokracije i zato ćemo svoju borbu nastaviti i pravnim putem čekajući Pravdu za Uskoplje!”, prenosi artinfo.ba

 

Najave i promocije

Related news