14 C
Čapljina
Nedjelja, 18 travnja, 2021

Milica Pehar institucijama BiH: Radite svoj posao

Objava Sergeja Trifunovića na njegovom Instagram profilu o kandidatici za Gradsko vijeće Grada Mostara koliko god je primitivna, šovinistička i seksistička u fokus je ipak stavila odnos društva prema ženi u politici, a posebice nerad i nebrigu državnih institucija koje su je dužne zaštititi.

Učestali napadi na ženu u društvu nikoga više ne iznenađuju, jer su samo jedni u nizu kod kojih je, osim reagiranja osviještenih pojedinaca, osuda institucija potpuno izostala.

Podsjećam na ”nabijanje na kolac” predsjednice Grabar-Kitarović u performansu ograničenih umova, kada su se zbog bolesnih, prijetećih poruka i ponižavanja žene trebale oglasiti državne institucije,ali i oni kojima su puna usta ljudskih prava i sloboda te osuditi takav čin.

Svojom su šutnjom, to jest prešutnim odobravanjem takvih ponašanja, dali sva prava i slobode jedino onima koji prijete, vrijeđaju i koji šire nesnošljivost.

Izostala je i osuda na prijetnje smrću europarlamentarki Željani Zovko samo zato što se usudila izreći svoj stav o situaciji u svojoj zemlji, zemlji, kojeg li apsurda, punoj domaćih i stranih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ženskih i nevladinih udruga , povjerenstava za ravnopravnost spolova.

Državne institucije i udruge oglasile su se gromoglasnom šutnjom i tako još više otvorile vrata šovinističkim, seksističkim i nacionalističkim napadima na svakog pojedinca, a u ovom posljednjem slučaju na mladu ženu koja je svoje znanje i sposobnosti odlučila uložiti u budućnost svoga grada.

Sve državne institucije, i sve udruge koje su morale reagirati u navedenim slučajevima, ali i u svim sličnima podsjećam da se financiraju novcem i onih u čiju zaštitu nisu nikada stale, a bile su to dužne učiniti.

Zato osuđujem svaki istupi i čin kojima se ponižava, vrijeđa i diskreditira drugoga, drukčijeg, svakoga s drukčijim mišljenjem i tražim odgovornost za nerad i šutnju svih institucija i udruga koje su dužne štititi dignitet svakog člana ovoga društva.

Postupak Sergeja Trifunovića kojim je pokušao poniziti mladu ženu koja se odvažila sudjelovati u izborima kako bi svojim djelovanjem kreirala i stvarala bolju budućnost svojim sugrađanima i sebi, govori ponajviše o njemu samomu,njegovom odnosu prema ženi koja ga je rodila, sestri, kćerki, supruzi, radnoj kolegici.

Svatko je od nas dijelom ovoga društva i samo od nas ovisi hoćemo li šutke prelaziti preko ovakvih događaja, nadajući se da mi ili netko naš neće sutra biti izložen ovakvim napadima ili ćemo tražiti odgovornost onih čiji je posao zaštiti svakoga od nas.

Milica Pehar

Zastupnica u Skupštini HNŽ-a i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Hercegovina.in

Najave i promocije

Related news