Naslovnica Politika Što do sada znamo o rezultatima izbora u Mostaru

Što do sada znamo o rezultatima izbora u Mostaru

Mnoge građane Bosne i Hercegovine zbunio je način objave rezultata izbora u Mostaru i informacije koje su pristizale, a za konačan zbir morat ćemo pričekati naredne dane.

Gradsko vijeće Grada Mostara čini 35 vijećnika, od toga se 22 biraju sa 6 gradskih područja, a 13 sa središnje gradske liste. Gradsko područje Jugozapad daje 7 vijećnika, Stari Grad 5, Zapad 4, a Jug, Jugoistok i Sjever po 2.

Računicu potencijalnih mandata dodatno kompliciraju maksimalne i minimalne kvote konstitutivnih naroda, jer jedan narod ne može imati više od 15 vijećnika, niti manje od 4, dok bar jedan mora biti iz reda ostalih.

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Mostaru, koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo na konferenciji za medije u ponoć, HDZ BiH vodi u gradskoj izbornoj jedinici sa 6.310 glasova, a slijedi Koalicija za Mostar s 3.820. Slijede HRS sa 1.056, BH blok ima 902, Koalicija “Ostajte ovdje” 522, HDZ 1990 350, Platforma za progres 305 i Neovisna lista Pravo na grad 226.

Zanimljivo je da su poruke iz stranačkih stožera bila oprečne. Pobjedu su najavili i HDZ i SDA, ističući svoje kandidate kao buduće gradonačelnike, a optimistični su bili i iz BH bloka gdje očekuju čak 6 vijećnika.

Sigurne vijećnike u Gradskom vijeću prema dosadašnjim rezultatima imaju i Hrvatska republikanska stranka (HRS) i Srpska lista “Ostajte ovdje”.

Prvi naredni presjek prebrojanih glasova SIP će objaviti u 9 sati, a nakon toga i u 17 sati, kada će biti poznato mnogo više informacija i kada bi trebala biti jasnija slika izgleda budućeg Gradskog vijeća.

hercegovina.in