Naslovnica Vijesti Konačna odluka: Darivatelji krvi u HNŽ-u oslobođeni kupovine premije osiguranja

Konačna odluka: Darivatelji krvi u HNŽ-u oslobođeni kupovine premije osiguranja

Na inicijativu Ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, na osmoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije/kantona održanoj 29. 12. 2020. godine, zastupnici su dali suglasnost na izmjenu Odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba Zavoda u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ/K i Financijski plan Zavoda za 2021. godinu.

Izmjenom Odluke, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni su i dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali deset i više puta s tim da su u prethodnoj godini krv darivali najmanje jednom.
Također, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) su trajno oslobođeni i dragovoljni darivatelji krvi s pedeset i više darivanja.
Prema podatcima koje je Zavod dobio iz transfuzijskih centara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice dr. „Safet Mujić“ Mostar riječ je o cca. 2300 osiguranika na koje se odnosi izmijenjena Odluka.

Stručna služba Zavoda će do 15. 01. 2021. godine dobivene podatke učitati u Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) i isti će biti dostupni (vidljivi) svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u HNŽ/K.

Kako bi osiguranici provjerili nalaze li se na popisima koje je Zavod dobio od transfuzijskih centara (dobiveni popisi nisu potpuni) potrebno je da kontaktiraju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na jedan od sljedećih načina:

– telefonski pozvati najbliži područni ured Zavoda;
– na mail adresu Zavoda info@zzo.ba uputiti pisani zahtjev za provjeru podatka jesu li na popisu ili nisu;
– telefonski pozvati Zavod na broj 036/ 355 – 272 ili 036/ 446 – 244.

Ukoliko se ne nalaze na dostavljenim popisima osiguranici će biti upućeni u način postupanja kako bi ostvarili pravo koje im pripada.

Dragovoljni darivatelji krvi koji ne ispunjavaju uvjete propisane Odlukom (deset i više darivanja krvi uz obvezan uvjet barem jednog darivanja krvi u 2020. godini) kao i ostali osiguranici premiju osiguranja za 2021. godinu mogu pribaviti tijekom redovite distribucije, a najkasnije do 26. 02. 2021. godine (petak) kada je posljednji dan redovite distribucije premije osiguranja za 2021. godinu.

Također, dragovoljni darivatelji krvi koji su oslobođeni plaćanja premije, a već su uplatili premiju osiguranja za 2021. godinu potrebno je da nazovu najbliži područni ured Zavoda kako bi dobili upute za daljnje postupanje.

Đaka city