23 C
Čapljina
Srijeda, 24 veljače, 2021

Jurica Arapović: Izdržimo! Pandemija ne jenjava, a cjepivo neće doći u drugom mjesecu

Infektolog Jurica Arapović kazao je za N1 kako pandemija korona virusa ne jenjava. Podsjetio je da smo do sada imali nekoliko takvih pogoršanja, od kojih je najveće bilo u 11. mjesecu 2020. godine te je izrazio nadu da nećemo opet doći u takvu situaciju.

“Moj apel je da izdržimo ne bi li po svim mogućnostima da dođemo do cjepiva i počnemo naveliko provoditi cijepljenje kako smo zamislili u BiH. Nadam se da ćemo uspjeti to. Najveći problem je što nitko ne zna kada će cjepivo doći, a narod bi to trebao znati. Negiranje problema. Repovi pandemije, to je pokazano kroz povijest da je neuspjeh struke, nauke i politike. Pouka je jasna. Htio bih našem narodu razjasniti, da cjepiva neće doći u 2. mjesecu i da cijepljenje počne u ožujku, daj Bože da počne u ožujku u FBiH. Vidim da smo u RS-u počeli, što je pohvalno. Ovaj entitet je svojim snagama i spretnošću došao do cjepiva koja su registrirana po izvanrednom programu registracije. Nijedno cjepivo u svijetu nije prošla sve potrebne regulatorne mjere ispitivanja. Sve su prošle izvanrednu registraciju da se mogu koristiti u pandemiji”, rekao je Arapović u Danu uživo.

Kazao je kako je očito da ništa od Covax programa još neće biti jer su prošli najavljeni termini dolaska cjepiva – 17. siječnje i 15. veljače.

Govoreći o novim sojevima korona virusa, kazao je kako ovaj virus, kao i svi RNA virusi često mutiraju, ali da korona virus mutira nekoliko puta manje u odnosu na virus gripe.

“Nove varijante predstavljaju rizik u smislu bržeg širenja i samim time posljedično veća smrtnost s obzirom na to da je veći broj populacije zahvaćen novim varijantama. Zato je velika predostrožnost i strah europskih zemalja koje su uvele lock down. I dalje se moramo pridržavati mjera. Ove naše mjere i nisu toliko loše ako poredimo s okolnim državama. Mogle su biti rigoroznije u novembru. One postoje na papiru, ali malo ih se pridržava tih mjera. Dosta stanovništva je preboljelo korona virus, u RS-u je između 30 i 40 posto, to nije mal postotak populacije. Bitno je da će postojeće cjepivo značajno smanjiti takvo širenje i doprinijeti boljoj kontroli pandemije na ovim prostorima”, kazao je Arapović.

Govorio je i o studijama koje pokazuju da je mortalitet u tzv. postcovidu ljudi u prvih šest mjeseci dva puta veća u odnosu na normalnu populaciju.

“Svakako da su tu pulmolozi od velikog značaja jer iole teži oblici koji su karakterizirani upalama pluća zahtijevaju praćenje i nakon oporavka, kod težih oblika to praćenje može trajati i godinu”, dodao je.

Na kraju je poručio kako se nada da će cjepiva što prije stići kako bi pandemiju stavili pod kontrolu do kraja ove godine iako su ranije prognoze bile do ljeta, što je nazvao preoptimističnim.

rtv-hb.com

Najave i promocije

Related news