23 C
Čapljina
Srijeda, 24 veljače, 2021

Čapljina: Korona potaknula turizam na otvorenom

Udruga “Tajna prirode” iz Čapljine u svom prospektu ističe da je organizacija koja se bavi očuvanjem i razvojem prirodnih, sportskih i ekoturističkih potencijala voda na području Čapljine i šire. Međutim, sudeći prema onome što smo o iskustvima iz protekle turističke sezone doznali od Stanka Zlopaše, njezina predsjednika, ponešto će se u opisu djelatnosti morati i mijenjati.

Prirodne ljepote

Na tom popisu stoji da Udruga radi većinom sa stranim turistima, a kako je to izgledalo u godini korone, a Večernji list govori predsjednik Zlopaša.

“Mi se bavimo turizmom iza zatvorenih površina, tako da nismo bili pogođeni restriktivnim mjerama. Jedino što nam je smetalo, kao i svima, bile su zatvorene granice. Većinu naših gostiju čine strani, od kojih smo prošlu godinu bili odsječeni. Zakoni koji nisu dopuštali prelaske granica doveli su nam povećan broj domaćih gostiju. Zahvaljujući tome, domaći gosti kompenzirali su nam sezonu, s tim da se ipak osjetio nedostatak strane klijentele.”, kaže Zlopaša.

“Svake godine produbljuju se poznanstva gostiju iz unutrašnjosti s onim što radi naša udruga, a samim time i ostale aktivnosti na otvorenom koje su sve popularnije na Trebižatu. Jednostavno, imam dojam da se među građanima Bosne i Hercegovine proširio avanturizam, što je, moguće je, neizravno potaknula pandemija koronavirusa.”, dodaje Zlopaša te ističe kako nisu osjetili povećani priljev turista iz Srbije na bh. rivijeru.

“Turista iz Srbije imali smo kao i prethodnih godina, morska obala na tome je profitirala. Nešto više gostiju bilo je iz Albanije. Kada je riječ o gostima iz Albanije, oni su dijelom radili i na uvezivanju turističke ponude. Albanija i mi dvije smo možda najsličnije zemlje kada je riječ o prirodnim ljepotama i obilju u gastronomiju, koju valja ukomponirati u jednu zrelu turističku ponudu. Oni su to prepoznali a s njima su često dolazili i gosti s Bliskog istoka – Kuvajta, Omana…, koji su radili TV emisije, turističke promidžbene priloge… Koliko smo primijetili Albanci su veza s Istoka.”

Promocija sadržaja

Iz udruge “Tajna prirode” ističu da su, uz turističku uslugu, zbog takva stava i svojevrsni promoteri Bosne i Hercegovine. Snimanja ne naplaćuju i time promoviraju turističke sadržaje . Što se tiče stranih gostiju sa Zapada koji boravkom nisu vezani za BiH, došla su samo četiri Francuza “s negativnim testovima na COVID-19” dok su takva pravila vrijedila – konstatira predsjednik Zlopaša koji se nada puno boljoj predstojećoj sezoni.

Dušan Musa, Večernji list BiH – tiskano izdanje

Najave i promocije

Related news