22.1 C
Čapljina
Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

OTKRIVAMO Tko je i zašto blokirao usvajanje konstitutivnosti Srba u HNK?

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je trebala dati mišljenje o izmjenama Ustava HNK kako bi se konačno riješilo pitanje konstitutivnosti Srba, ali to se nije dogodilo, jer ministri iz SDA nisu htjeli podržati prijedlog koji je na dnevni red stavio predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Herceg je, naime, na dnevni red stavio inicijativu Kluba poslanika HDZ-a u Skupštini HNK za promjenu Ustava ovog kantona, kojim bi bila riješena konstitutivnost srpskog naroda.

Kada je ova točka došla na dnevni red ministri iz SDA su ‘izvukli’ amandmane SDA, odnosno Kluba poslanika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub poslanika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika.

Naš izvor iz Vlade navodi da su ministri iz SDA tvrdili da nemaju ništa protiv da se usvoji konstitutivnost Srba, ali da žele da to ne bude inicijativa HDZ-a, već da se usvoje amandmani Kluba Bošnjaka iz 2017.

”Međutim  ti amandmani Kluba Bošnjaka iz 2017. ne odnose se samo na konstitutivnost Srba, već na još niz stvari u Ustavu, a prije svega bosanski jezik, koji ne postoji u Ustavu HNK, već se navodi bošnjački jezik. Oni su insistirali da se sve riješi u paketu. To je otvorilo raspravu i neslaganje”, navodi naš izvor.

Predlagalo se da se Vlada izjasni samo o konstitutivnosti Srba i da to bude zajednička inicijativa i Hrvata i Bošnjaka, a da se bošnjački, odnosno bosanski jezik i ostale izmjene rješavaju na nekoj drugoj sjednici, međutim ministri iz SDA to nisu prihvatili.

Nakon što se nije došlo do rješenja, predsjednik Vlade Nevenko Herceg nije želio stavljati tačku na izjašnjavanje, već je predložio da se na nastavku sjednice u idućoj sedmici pokuša doći do rješenja.

U Ustavu HNK potrebno je dopuniti svega tri člana Ustava kako bi Srbi postali konstitutivan narod u ovom kantonu.

Treba podsjetiti i na to da je godinama unazad HDZ bio protiv usvajanja konstitutivnosti Srba u ovom kantonu kada je to predlagao Klub Bošnjaka i jedna poslanica iz srpskog naroda. U paketu s konstitutivnosti Srba bio je i bošnjački/bosanski jezik, no HDZ jednostavno ovo pitanje nije želo ni staviti na dnevni red Skupštine.

Ustavni sud FBiH je još u maju 2019. utvrdio da nekoliko odredaba ustava u tri kantona krše Ustav FBiH, te naredio da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci.

Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom i Posavskom kantonu.

Najave i promocije

Related news