back to top
7.9 C
Čapljina
Petak, 19 travnja, 2024

FOTO: Obilježena 29. obljetnica osnutka PPN “Ludvig Pavlović”

Grad Čapljina danas je bio domaćin obilježavanja 29. Obljetnice osnivanja Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”.

Na Trgu hrvatske slobode, gdje se polaganjem vijenaca odala počast poginulim i umrlim pripadnicima Postrojbe kao i svim hrvatskim braniteljima, okupili su se pripadnici postrojbe, članovi obitelji poginulih pripadnika, pripadnici postrojbi HVO, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanici HNS, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Vijence i svijeće su položili predstavnici Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora te izaslanstvo Oružanih snaga BIH.

Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović nastala je 06. lipnja 1992. godine od Prve dobrovoljačke pukovnije “Kralj Tomislav”.

Postrojbu je utemeljio i stavio pod zapovjedništvo legendarni Božan Šimović. A u samom početku svog ustroja sudjelovala je u vojnoj operaciji Čagalj i daje svoj doprinos u oslobađanju šireg područja doline Neretve.

U nastavku borbenih djelovanja Postrojba je sudjelovala u akciji Bura 92 u kojoj je smrtno stradao prvi ratni zapovjednik Božan Šimović.
Postrojba je u svome daljnjem ratnom putu sudjelovala u brojnim akcijama:
Tvigi 93, Zima 94 –u kojoj stradava tadašnji zapovjednik Ante Primorac, Cincar 94, Vrilo 95, Skok 1, skok 2, Ljeto 95, Vojno redarstvene operacija Oluja – Glamočka bojišnica, Maestral, Južni potez.

Kroz sve navedene akcije prošlo je oko 600 do 700 pripadnika, s tim da je njih 26 dalo svoj život za našu domovinu. Naravno, među poginulima su i dva zapovjednika, Šimović i Primorac.

Prošlo je 29. godina od kad je osnovana, a danas smo se ovdje okupili da se prisjetimo naših poginulih i umrlih pripadnika postrojbe i naravno svih hrvatskih branitelja – poručeno je sa skupa.

Ova 29. Obljetnica organizirana je u nešto skromnijem izdanju, iz svima poznatih razloga pandemije, ali u čvrstoj vjeri da će 30. obljetnica biti upravo u onom izdanju kakvog Postrojba baštini.

Đaka city

Najave i promocije

Related news