22.1 C
Čapljina
Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

U Čapljini 28 prvašića više nego prošle godine

Nastavlja se trend smanjenja broja djece koja se upisuju u osnovne škole, što je rezultat loše demografske slike, ali i odlaska ljudi u inozemstvo, a što se posebno intenziviralo pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa.

Prema podacima koje su iznijele državne vlasti, u razdoblju od 2013. do danas broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola u BiH smanjen je za 3489. Po toj logici, BiH je izgubila broj učenika koji je ravan veličini pojedinih općina poput Ravnog.

U odnosu na godinu dana ranije, taj broj iznosi 680 učenika manje u cijeloj BiH.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u školama u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, u odnosu na godinu dana ranije evidentirano je 45 učenika manje, doznaje se. Istodobno, osnovne škole u kojima se nastava odvija po bosanskom planu i programu, prema tvrdnjama našega izvora, zabilježile su sličan rezultat, no detaljne analize za pojedine škole javno nisu dostupne.

Polovina u Mostaru

U ovoj županiji za prve razrede devetogodišnje škole evidentirano je 985 djece, čime se taj broj prvi put spustio ispod 1000 u duljem razdoblju nakon rata. Najviše djece upisuje se u prve razrede u Mostaru, više od polovine, te se, očekivano, tamo dogodio najveći pad u odnosu na školsku godinu 2020./2021. Naime, u Mostaru je 55 prvašića manje. Medu školama negativan ishod najizraženiji je u Osnovnoj školi Ivana Gundulića koja obuhvaća djecu iz naselja Vojno i Raštani. Tamo je, naime, ukupno 73 djece, ali je to manje za 16 6-godišnjaka.

Po negativnom trendu slijede OŠ A. B. Šimiča i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, u kojima je 13 djece bilo manje za predstojeću školsku godinu. Škola koja nosi naziv po znamenitom pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću ima četvero djece manje za upis. Tamo ih za školsku 2021./2022. ukupno kandidira 62.

Dvoje manje ima OŠ Petra Bakule, a po jednoga one u naseljima Polog, Ilići i Buna. Tri škole ipak su u plusu. Najveći porast s 10 prvašića bilježi OŠ u Kruševu, šest ih je više u naselju Cim, a jedno u naselju Jasenica.

U općini Čitluk je u odnosu na prošlu godinu 26 prvašića manje. Najveći je pad u OŠ Čerin od čak 17 učenika, a u OŠ fra Didaka Buntida 16 ih je ma-je. Škola u Bijakovićima, koja se nalazi u Međugorju, ima sedmero djece više za prvi razred.

Čapljina je, uz Ramu, iznimka i bilježi rast od čak 28 prvašića u školama u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu. U tome gradu ukupno je ove godine 168 prvašića u odnosu na 140 iz prošle godine.

Skok od čak 26 učenika, s ukupno 134, odnosi se na školsku ustanovu Vladimira Pavlovića koja obuhvaća naselja Trebižat, Struge, Zviroviće, Prćavce, Gabelu, Šurmance i Gabela Polje.

Stolac gotovo identičan

Dvoje učenika više je u školi Lipanjske zore Višići koja obuhvaća više čapljinskih naselja – Domanovići, Bobanovo Naselje, Šuškovo Naselje, Čeljevo, Gniništa, Svitavu i Dračevo.

U Stocu je svega troje djece manje u prvom razredu devetogodišnje škole. Ukupno ove godine 49 ih kreće u školu, od čega su 22 prvašića u OŠ u Stocu, a 27 u Crnićima.

U Neumu je jedan učenik manje u prvome razredu nego u 2020./2021. U Prozor-Rami ukupno je 71 prvašić, što je rast od 12 učenika.

Rast je zabilježen u OŠ Marka Manulića u središtu grada, dok su ostale škole uglavnom upisale manje djece.

Ovi podaci mijenjat će se do početka školske godine s obzirom na to da je riječ o evidentiranim učenicima, a ne i upisanima.

Večernji list

Najave i promocije

Related news