19 C
Čapljina
Četvrtak, 28 listopada, 2021

FOTO: Marijan Mandić u Čapljini predstavio dva interesantna romana naslova “Tranzicija” i “Vojnik u pet odora”

U sklopu manifestacije “Dani svetog Franje” večeras je u dvorani “Svetog Franje” u Čapljini održano predstavljanje dva romana autora Marijana Mandića.

“Po drugi put sam ovdje u Čapljini. Bio sam ovdje 22. svibnja 2019. godine kada sam obećao doći već iduće godine ali zbog pandemije koronavirusa evo me tek sada ovdje i nosim sa sobom dva romana.

Roman “Tranzicija” izašao je 2020. godine a “Vojnik u pet odora” izašao je početkom 2021. godine.

Do sada sam svoje romane predstavio samo u Ljubuškom a onda planiram redom preko Mostara, Sarajeva i drugih gradova nastavi predstavljanje svojih djela.”, rekao nam je autor romana Marijan Mandić.

Autor Mandić ističe kako je vrijeme nemilosrdno, curi kod svakog čovjeka, pa sam autor nije gubio vrijeme u ovo pandemijsko vrijeme i napisao je ova dva romana te ističe kako je njegov životni moto da se ne smije stajati te planira svake godine izdati po jedan naslov.

“Roman ‘Tranzicija’ predstavlja sliku našeg društva od 1996. do 2000. godine u Hercegovini. Tu sam opisao presjek kakvi smo mi kao društvo, kakvi smo mi ljudi, što se sve događa među nama. Sve to pratim kroz dva lika iz Mostara, djelatnike nekadašnje velike tvrtke ‘Autoprevoz’ iz Mostara koji ništa drugo ne rade nego prevoze Ukrajinke i sve drugo što nema nelegalne papire prema Njemačkoj. Taj prijevoz je skup, oni to rade, u tome nisu sami, a uz sve to ide još more negativnosti. Oni su ljudi koji se nisu sakrili. Jedan od njih je bio u 4. gardijskoj brigadi i u HVO-u cijelo vrijeme a drugi je isto cijelo vrijeme bio u HVO-u. Oni su svoje pošteno odradili, nisu ništa donijeli kući osim poštena obraza ali prošao je rat, oni rade ono što najbolje znaju. Ima tu puno propitkivanja, ima tu puno retroaktivne povijesti.

Roman ‘Vojnik u pet odora’ započinje Domovinskim ratom 04. 04., a moj glavni junak pred studentskim domom Nedžarići u Sarajevu odlazi prema Olovu, svom mjestu rođenja. Počinje rat, ulazi u jednu vojsku, zatim u drugu, odlazi u treću vojsku, odlazi u četvrtu vojsku i negdje odlazi u petu vojsku. On se bori, preživljava, cilj mu je dokopati se Kanade. Na posljetku se Kanade i dokopao a sve to mi je ispričao 1999.-2000. godine.
Svu tu sliku Bosne i rata ja sam morao pretočiti u roman koji se sviđa čitateljstvu i književnoj kritici pa ga i ja preporučujem a i moj kolega Stanislav Vukorep je pozitivno govorio o njemu.”,

rekao nam je autor Marijan Mandić o svoja dva romana večeras predstavljena u Čapljini.

Kod autora Mandića književni radovi idu dalje, Već je lektoriran roman naslova “Ideologija” kojega planira na proljeće predstaviti kod nas u Čapljini.

Svi zainteresirani navedene romane mogu kupiti u knjižarama u Mostaru, kod samog autora ali i u Centru za obrazovanje i kulturu AKADEMIJA Čapljina koji je organizator večerašnje književne večeri.

Đaka city

Najave i promocije

Related news