19 C
Čapljina
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Za investicije u bh. poljoprivrednom sektoru EU osigurala tri miliona KM

Uokviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje financira Europska unija, objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, prenosi Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).

Kroz taj javni poziv, vrijedan tri milijuna KM, Europska unija podržat će ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unaprjeđenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH. Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i poduzeća koja se aktivno bave vinarstvom, preradom maslina, voća, povrća, mlijeka, mesa, preradom jaja, preradom i konzerviranjem ribe, preradom žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i meda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekt podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa predložene investicije, dok 65 posto troškova investicije financira Europska unija kroz ovaj javni poziv.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i poduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10,7 milijuna KM od čega je 6,3 milijuna KM financirala EU.

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na poljoprivredno-prehrambena poduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utječe na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća.

Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 38 milijuna eura. Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4BusinessRecovery).

Sve informacije o tom pozivu mogu se pronaći na web stranici, a krajnji rok za podnošenje prijava je 3. prosinac ove godine.

Vecernji.ba

Najave i promocije

Related news