14.1 C
Čapljina
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Prag za ulazak u sustav PDV-a ubuduće 75 tisuća, za poljoprivrednike 100 tisuća KM

Nakon dugogodišnje priče, novi zakon o porezu na dodanu vrijednost u formi nacrta upućen je na javne konzultacije, koje će trajati do sredine prosinca, a jedna od najznačajnijih novina je da prag za ulazak u sustav PDV-a neće biti 50.000, već 75.000 KM, a za poljoprivrednike 100.000 KM.

Ipak, jedan od osnovnih zahtjeva pola zajednice i gospodarstva u BiH da se PDV plaća po realizaciji naplate nije usvojen. Također i zahtjev da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri na kraj mjeseca nije dobio podršku Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH tako da će, ukoliko sve ostane kao u nacrtu, PDV biti plaćan kao i do sada, odnosno do 10-og u mjesecu.

U UNO BiH kažu da je jedna od značajnijih novina ta da su oslobađanja od PDV-a u potpunosti usuglašena s onima u Europskoj uniji, a preciznije su određena oslobađanja koja se tiču uvoza robe u BiH.
“Olakšan je postupak za oslobađanje po osnovu međunarodnih ugovora te diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama”, rekli su u UNO.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da su gospodarstvenicima iz Republike Srpske uputili Nacrt zakona o PDV-u te da je do 12. prosinca rok za dostavljanje primjedbi na sam tekst.

“Još ranije smo predlagali da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri, da to ne bude do 10. u mjesecu i tražili smo da to bude kraj mjeseca. To bi umnogome olakšalo gospodarstvu, jer početkom mjeseca dolaze na naplatu mnoge obveze, ali vidjet ćemo. Čekat ćemo primjedbe s terena, obuhvatiti ih i onda službeno poslati nadležnim institucijama”, rekao je za “Nezavisne novine” Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, dodajući kako je jedan od zahtjeva koji je usvojen bio i pomjeranje praga za ulazak u sustav PDV-a s 50.000 KM na veći iznos.

Kako se nesužbeno doznaje, novi zakon o PDV-u neće još dugo stupiti na snagu i to ne sigurno prije sredine sljedeće godine, a moguće je da će to biti i kasnije te da nije isključena mogućnost pomjeranja roka za plaćanje PDV-a, barem na 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Najave i promocije

Related news